Lalovac: Od siječnja idu javni porezni nadzori

Foto: Hina

MINISTAR financija Boris Lalovac na tradicionalnom ručku s poslodavcima poručio je da su snažnije strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna jedini način brzog izlaska iz krize.

U jeku pripreme izlaska HZZO-a iz državne riznice Lalovac je rekao da o tome svakodnevno razgovara s premijerom, tražeći najbolji model provedbe.

"Nemojte me krivo shvatiti, da kao podržavam ili ne podržavam. Cijelo vrijeme govorim da moramo brinuti oko likvidnosti proračuna. Znate da se radi oko 22 milijarde kuna koje bi bile na drugim nekakvim računima. Tu nastojimo naći neko rješenje koje će biti dobro i za proračun, a zapravo će biti u konačnici korisno i za kolegu Vargu", rekao je Lalovac.

Potrebne određene promjene

Ministar zdravlja danas ponavlja kako je izlazak HZZO-a iz riznice s 1. siječnja iduće godine gotova stvar te da je ostalo još regulirati prijelaz na funkcioniranje HZZO-a kao izvanproračunskog fonda. Lalovac pak pojašnjava...

"Pokušavamo naći koji je to modalitet. Da li bi se, ne znam, mogao otvoriti poslovni račun HZZO-a u centralnoj banci i na taj način da ta određena likvidnost bude na raspolaganju HZZO-u, ali da te novce po potrebi koristi Ministarstvo financija. Znači, da oni imaju otvoren račun s HNB-om. Razgovarali smo i s guvernerom, tako da u tom dijelu trebamo određene zakonske promjene. U tom kontekstu govorimo. Ali dajte da malo još vidimo, da se dogovorim s ministrom i premijerom", rekao je Lalovac uoči odluke o HZZO-u koja bi navodno trebala biti donesena najkasnije u četvrtak.

Što se pak tiče rebalansa ministar financija poručuje tek da će konačni obris podastrijeti na sjednici Vlade sljedeći tjedan.

"Imamo obrise, ali dajte da prvo prezentiram premijeru koji je sad bio u Italiji, pa ću onda vrlo brzo izaći s tim", kratko je rekao na pitanje vezano uz deficit koji prema podacima DZS-a iznosi nešto više od 5 posto.

"Zagovaram puno snažnije strukturne reforme"

Na tradicionalnom druženju s poduzetnicima u organizaciji HUP-a Lalovac je ponovo naznačio kako kolege mu ministri kad su uštede posrijedi, na popuste ne mogu računati.

"Osobno zagovaram puno snažnije strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna. To sam otvoreno govorio i sad u razgovorima u Washingtonu i New Yorku i sa investitorima i s rejting agencijama. Jer smatram da je to jedini način i jedini put bržeg izlaska iz krize", ponovio je ministar financija.

Razina javnog duga opće države dosegla je visokih 75 posto, 2014. će vjerojatno biti oko 80 posto, što su iznosi koje je dugoročno nemoguće voditi bez snažnih strukturnih promjena, upozorio je Lalovac. Jedna od mjera koja stiže od Nove godine su specijalizirani i javno najavljeni porezni nadzori.

"Da bi skratili porezne nadzore koji danas traju, da ne kažem mjesecima, a poneki i godinama".

Podrška zadarskog poduzetnika


Malim poduzetnicima od sljedeće godine trebalo bi olakšati i novim oblikom poreznog jamstva.

"Znači da će Porezna uprava, kada preko e-porezne dobijemo od vas informaciju da se niste naplatili od nekog 'velikog', ostali ste dužni državi određena porezna dugovanja, a ovi su koristili taj predporez, moći će se koristiti ovršna isprava. Dakle, da oni budu kao jamac u tom sustavu likvidnosti", naveo je Lalovac.

Poslodavci su SDP-ovu ministru obećali podršku u reformama, za koje žele da krenu što prije. Najzanimljivija je ipak bila ona zadarskog poduzetnika.

"Vi ste jedan od rijetkih ministara koji se pozitivno izražava o poduzetnicima. Mene ste kao HDZ-ovca pozitivno iznenadili! (pljesak) Evo, moram vam javno zahvaliti. Ja sam Ante, ali nisam sveti Ante. Nisam bezgrješan, a ako sam pogriješio, nisam namjerno. Evo, javno vas molim da dođete u moju tvrtku u Zadarsku županiju i da ju javno provjerite", pozvao je ministra ovaj vlasnik obiteljske tvrtke iz Zadra.

Pročitajte više