Lalovac danas bankama posudio 715 milijuna kuna otetih građanima

Foto: Hina

IAKO se u Hrvatskoj lako naviknuti na razne apsurdne odluke državne administracije, danas je iz Ministarstva financija stigla bizarna vijest da je država počela posuđivati novac bankama.

"Državna riznica Ministarstva financija je danas preko Tržišta novca Zagreb, zahvaljujući dobroj likvidnosti, prvi puta plasirala viškove svojih sredstava u iznosu od 715,0 milijuna kuna. Sredstva su plasirana poslovnim bankama na rok od mjesec dana, s obzirom da planovi likvidnosti Državne riznice pokazuju i nadalje dobru situaciju s aspekta likvidnosti", priopćili su iz Ministarstva financija.

Gule građane porezima, pa novac posuđuju bankama

Treba podsjetiti da Hrvatska ima jedne od najvećih poreza u svijetu, te daleko veće od usporedivih zemalja u okruženju. Treba li guliti građane kako bi se novac posuđivao bankama?

Opća stopa PDV-a u Hrvatskoj viša je od prosjeka Europske unije u kojoj je prosječna stopa PDV-a 21,5 posto, dok je u Hrvatskoj ona 25 posto. Iako je veliki broj zemalja povećao opće stope PDV-a Hrvatska se sa stopom od 25 posto nalazi u samom vrhu. Na primjer, Švedska i Danska imaju istu stopu PDV-a a veću stopu ima samo Mađarska koja ima PDV od 27 posto.


Prema istraživanju KPMG-a pod naslovom "Individual Income Tax and Social Security Rate 2012“, Hrvatska je sa stopom od 46,3 posto, kada se zbroje porez na dohodak i socijalni doprinosi, našla odmah iza Belgije i Grčke. Povoljnije od Hrvatske su Italija i Njemačka, koje su na četvrtom i petom mjestu, dok susjedna Bosna i Hercegovina zauzima 19. mjesto.

Hrvatska ima znatno veće poreze od usporedivih zemalja

Iako su mnoge zemlje povisile poreze zbog spašavanja javnih financija, odnosno proračuna, zabrinjava podatak da Hrvatska ima znatno veće poreze u usporedbi sa zemljama u okruženju.
Na primjer, zapadna Europa ima najveće prosječne stope poreza na dohodak, pa je tako njihov prosjek 46,1 posto.

Istočna Europa ima daleko niže porezne stope, te je prosjek ove regije 16,7 posto što je rezultat mnogih inicijativa za sniženje poreznih stopa radi povećanja konkurentnosti.

Pročitajte više