Lalovac ponovo napao banke: Vama je dobro, a sve oko vas je nestabilno

Foto: FAH

DANAS se u Splitu održala međunarodna konferencija na temu "Europski izazovi: rast, konkurentnost i nejednakost". Konferencija je okupila brojne stručne i političke kadrove iz područja ekonomije, a prisustvovali su joj i guverner HNB-a Boris Vujčić te ministar financija Boris Lalovac, javlja HRT.

"Politika stabilnog tečaja nije izbor HNB-a, već naša dužnost u zemlji u kojoj je preko tri četvrtine štednje stranoj valuti. Mi smo u krizi omogućili likvidnost, kupili vrijeme za reforme, a drugi su trebali napraviti ostalo", kazao je Vujčić.

Guverner HNB-a dodao je i kako se pred svake izbore u Hrvatskoj ponovno vraćamo na ideje iz Jugoslavije - valutnu klauzulu, primarnu emisiju i devalvaciju.

Lalovac: Sve oko bankarskog sustava je nestabilno

"Pitali su me kada ću sjesti s bankarima za stol, danas sam tu. Bankarski sustav je stabilan, ali je sve oko njega nestabilno. Kako voditi javne financije u situaciji kad su tvrtke u šest godina recesije ostale bez 100 milijardi kuna prihoda", upitao je pak Lalovac.

"Banke radije drže novac u HNB-u po kamati od 0% nego da ga plasiraju malim i srednjim poduzetnicima. Banke još nisu ponudile prijedlog za kredite u švicarcima... Zakonom o stambenom kreditiranju zaštitit ćemo građane, neprihvatljivo je da je nekomu glavnica veća danas nego prije 10 godina kada je uzimao kredit", istaknuo je.

"Ne mislim da je glavni krivac za situaciju sveučilišni profesor, liječnik, umirovljenik ili vojnik, uzroci problema su u gospodarstvu", zaključio je Lalovac.

Štimac: Povlačenje 5 milijardi iz drugoga stupa dugoročno je katastrofa

Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ/CO Obveznog mirovinskog fonda, smatra kako bi povlačenje 5 milijardi kuna iz drugog stupa bilo po principu - ajmo se sad najesti, a za 5 ili 10 godina ćemo umrijeti od gladi.

Kao govornici na konferenciji najavljeni su još i potpredsjednik Vlade Branko Grčić te predstavnici Agrokora, HEP-a, INE, Končara i drugih.

Pročitajte više