Lavrov: Rusija će Iraku poslati oružje za borbu protiv ISIL-a

Foto: FAH

MOSKVA i Bagdad jačaju vojnu suradnju, objavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin koji je u Kremlju razgovarao s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem.

Posjetom Moskvi, unatoč sve težoj sigurnosnoj situaciji u zemlji, Abadi je poručio da želi naglasiti važnost iračko-ruskih veza te dodao da je zanemario "određene snage" koje su mu savjetovale da otkaže put.

"Širimo suradnju u području vojne tehnologije", rekao je Putin na početku razgovora. Po Putinovim riječima, Rusiji je Irak "stari i pouzdani partner u regiji".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je prije tih razgovora da je Rusija spremna isporučiti Iraku oružje kako bi se borio protiv gerilaca Islamske države koji su u zadnjih tjedan dana osvojili nove teritorije u Iraku i Siriji.

Moskva će dati sve od sebe da vlasti u Bagdadu odvrate napade islamista, rekao je Lavrov novinarima.

Islamska država za vikend je osvojila irački grad Ramadi i to je najveći poraz režima u Bagdadu u zadnjih godinu dana, a pokazala se i sva slabost iračke vojske kao i ograničenja američkih zračnih udara. U četvrtak je IS zauzeo i drevni grad Palmiru u susjednoj Siriji.

Putin je također na početku razgovora s Abadijem kazao da se rusko-irački odnosi "vrlo uspješno razvijaju. Naše kompanije rade u vašoj zemlji i razgovaramo o ulaganjima u milijardama dolara", dodao je Putin, ali nije precizirao o čemu je riječ.

Ruske kompanije desetljećima su djelovale u Iraku i tijekom vladavine Sadama Huseina.

"Želimo razvijati veze u svim sferama, na području vojnotehničke suradnje, gospodarske suradnje te suradnje u naftno-plinskom sektoru", rekao je Abadi.

Niske globalne cijene nafte natjerale su Rusiju na traženje tješnjih veza s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC), a Irak je u OPEC-u.

Pročitajte više