Lažu da porezima financiramo vatrogasce: Dok punimo novčanike uhljebima, heroji rade za 3600 kn

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

NA PITANJE zašto plaćamo poreze, partijski uhljebi godinama odgovaraju - porezi se moraju plaćati, za liječnike, za učitelje, za policajce, za vatrogasce...Na stranu to što se pretrage čekaju mjesecima... Ovih dana svatko normalan pita se zašto plaćamo poreze ako sezonski vatrogasci svoj život stavljaju na kocku kako bi obranili domove od vatrene stihije za 3 600 kuna mjesečno?

"Sezonski vatrogasci mjesečno dobivaju plaću od 3 600 kuna, a riskiraju svoje živote", rekao nam je zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo.

Tolika je naime mjesečna plaća sezonskih vatrogasaca DVD-a Orebić, to je novac koji će na računu dobiti 30-ak vatrogasaca tog DVD-a koji su dva dana bez predaha spašavali domove i ljude na Pelješcu i Korčuli. Prosječna plaća uhljeba u javnoj upravi iznosi otprilike 6 tisuća kuna, ovisno od mjeseca do mjeseca. Mladići koji trče ususret opasnosti, pet metara do plamena, za svoj "posao" dobivaju dvije i pol tisuća kuna manje.

Prvo namiriti same sebe, a ostalima što ostane

Visoki porezi u kojima se dave građani Hrvatske pravdaju se upravo potrebama tih ljudi, između ostalih. No, ukoliko se usporede plaće koji za sjedenje u foteljama dobivaju načelnici općinica područja koje su ovog tjedna poharali požari koji se godinama ne pamte, svima je sve jasno.

Primjerice, načelnik općine Smokvica, HDZ-ovac Lenko Salečić sa srednjom stručnom spremom, mjesečno prima 5 365 kuna. Jakša Franković, također HDZ-ovac i načelnik općine Trpanj mjesečno dobiva 8 682 kune. U imovinskoj kartici HDZ-ovca i načelnika općine Orebić ni ne piše iznos plaće.

HDZ-ovac Vlatko Mratović, načelnik općine Janjina sa srednjom stručnom spremom, mjesečno za svoj rad prima čak 9 172 kune.


Županijama godišnje za plaće i naknade iz džepa građana odlazi otprilike 600 milijuna kuna. U to spadaju bruto plaće zaposlenika u županijama te naknade troškova poput naknada za prijevoz, odvojeni život, rad na terenu, službena putovanja i slično.

Županima mjesečno sjeda i do 19 tisuća kuna mjesečno

Dok župani sjede u foteljama, zasluženim odanošću partijama, novac se uredno svaki mjesec slijeva na njihove račune, bez da su kap znoja prolili. Što se ne može reći za heroje koji su obranili općine i županije kojima navedeni rukovode.

Od iznosa koje primaju boli glava, pa se plaće raznih župana po Hrvatskoj penju i do 19 tisuća kuna mjesečno.

Naglašavamo, to su samo troškovi plaća, a gdje su ostale raznorazne naknade, skupocjeni automobili, reprezentacije i slične eskapade kojima se razbacuju uhljebi, budući da se ne radi o njihovom novcu.

Posljednji primjer koji je zgrozio Hrvatsku onaj je HDZ-ovog načelnika općine Perušić, koja nema niti 3 000 stanovnika. Ivica Turić prošlog je mjeseca poželio nabaviti novi automobil, vrijedan oko 450 tisuća kuna bez PDV-a. U javnoj nabavi između ostalog je zatražio da skupo vozilo ima aluminijske naplatke, 140 konjskih snaga te automatski mjenjač. Nakon pritiska javnosti Turić je ipak odlučio poništiti natječaj za nabavku novog automobila.

Ne treba zaboraviti spomenuti ni najuspješnije među uhljebima, saborske zastupnike. Oni su od početka ove godine nabili 5,2 milijuna kuna troškova, i to bez plaća. Radili su ukupno 68 dana, a to je novac koji su potrošili na cestarine, parkiranje, taksije, prijevoze, različite kotizacije, reprezentacije na službenim putovanjima. Tu su i naknade na ime odvojenog života, hotelski smještaj, cestarine, dnevnice i režijski troškovi.

Uhljebi rade za svoje interese, vatrogasci rade za ljude

Pri planiranju raspolaganja budžeta partijski uhljebi definitivno ne razmišljaju o vatrogascima i njima sličnima. Oni razmišljaju o sebi, svojim interesima, potrebama i dječjim hirovima, kao što su luksuzni automobili. Nisu im dovoljne plaće u većini slučajeva debelo više od prosjeka, za vođenje općinica i sela u kojima živi nekoliko stotina ili tisuća stanovnika.

Kada se s hrpe novca koje osiguravaju porezni obveznici oduzme lova za njihove plaće, naknade, igračke na četiri kotača i ostalo, za one čija bi egzistencija trebala biti osigurana upravo iz tog poreza ostaju sitnice. Sezonskim vatrogascima upravo 3600 kuna. Bitna je razlika između 3600 kuna i 5, 7, 9 ili 10 tisuća kuna koliko primaju uhljebi koji sjede u foteljama klimatiziranih ureda. No, postoji tu još jedna bitnija, ideološka razlika. Vatrogasci taj posao rade zato jer ga vole, jer mare za ljude, zemlju, šume i domove stanovnika. Uhljebi to rade jedino iz interesa. Da je takva politika heroja Pelješca i Korčule, od Pelješca i Korčule ovog tjedna ne bi ostalo ništa.

Pročitajte više