Legalna krađa u BIH: Otišla u mirovinu na jedan dan pa uzela 14 tisuća eura

Foto: parlament.ba

ZASTUPNICA Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH Dušanka Majkić zaradila je više od 14 tisuća eura kada je u svibnju na jedan dan otišla u mirovinu, prenosi Slobodna Bosna.

U BiH je naime na snazi Zakon o plaćama i naknadama u institucijama, kojim je zastupnicima koji steknu uvjete za odlazak u mirovinu omogućeno da na ime otpremnine dobiju jednokratnu "pomoć" u iznosu od šest plaća.

Tako je zastupnici Dušanki Majkić 25. svinja ove godine izdato rješenje o “prestanku statusa stalno zaposlene poslanice zbog odlaska u mirovinu po sili zakona”. Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna “pomoć” u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini. No, samo dva dana kasnije, Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o “stjecanju statusa stalno zaposlene poslanice”, što će reći da je u mirovini provela svega dva dana, upravo koliko je bilo potrebno da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine, piše Slobodna Bosna.

Dobila "ono što joj pripada"


"Svi članovi Vijeća ministara BiH, svi članovi Parlamentarne skupštine BiH, članovi Predsjedništva BiH te svi ostali državni službenici, njih oko 23 tisuće, imaju pravo na otpremninu u iznosu od šest plaća. Dakle, ja sam samo jedan od slučajeva", izjavila je Majkić za Klix.ba, naglašavajući da je dobila "ono što joj i pripada nakon 40 godina radnog staža".

Bosanski mediji također pišu da je Majkić tokom protekle godine, u prosjeku, svakog mjeseca primala oko 7.300 KM, odnosno devet prosječnih plaća, ili približno 25 prosječnih mirovina.

Ista političarka inače je poznata po žestokim kritikama nerada u državnim institucijama BiH.

Pročitajte više