Legendu HRT-a tužili zbog konfiscirane imovine: Edo Pezzi deset godina bori se za stan na Bačvicama

Screenshot: HRT

LEGENDA sportske redakcije HRT-a Edo Pezzi već 10 godina bori se na sudu za stan u Bukovčevoj 15, u elitnom dijelu Splita, na Bačvicama, tik iza hotela Park. Razlog je tužba zbog konfiscirane imovine. 

Pezzi i supruga Senka 1996. godine kupili su stan u zgradi koja je prije Drugog svjetskog rata bila poznata kao Kuća Čubelić i Vila Mira. U ratu je pogođena savezničkom avio bombom, a 1947. godine od Milana Čubelića kupila ju je Marija Vulić iz Banja Luke.

Upisala se u zemljišne knjige, no već iduće godine osuđena je za ratno profiterstvo te su joj komunističke vlasti konfiscirale cjelokupnu imovinu, uključujući i vilu u Splitu koju preuzima Jugoslavenski registar brodova. 

Pezzi: Pa nisam lud da bacam novac

Sagrađena je nova zgrada s pet stanova i dvije nove etaže površine 570 kvadrata. Stara je kuća imala 300 četvornih metara. Hrvatski registar je 90-ih stanove prodao nosiocima stanarskog prava, a onda su ih oni prodali trećim osobama. Pezzijevi su svoj stan kupili od inženjera Stelle i, kako tvrdi Edo, sve je čisto i u savršenom redu.

"Prodali smo naš stan dvije ulice i dalje i kupili ovaj po tržišnoj cijeni. Tu nema apsolutno ništa sporno, čak ima i pečat DORH-a. Pa nisam blesav baciti novac u vjetar. Postupak se nažalost još uvijek vodi, a sud je tri puta presudio u moju korist. Nažalost, predmet se vraćao na ponovno suđenje zbog nekakvih formalnih propusta", kaže Pezzi.

Zanimljivo je možda da ga zastupa odvjetnica Ecija Bajić Kuljiš, supruga donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Ne čudi, jer Bajić Kuljiš i Pezzi su među najvećim dioničarima banke Splitsko-dalmatinske Juroslava Buljubašića, prvog hrvatskog kandidata za svemir.

Ured državne uprave od 1997. godine rješava povrat konfiscirane imovine

Sin i kćer Marije Vulić, Branko Vulić iz Pariza te Ksenija Wilding iz Londona, povrat imovine zatražili su još 1997. godine i taj se postupak još uvijek vodi pred Uredom državne uprave. Pezzijevi su tuženi 2004. godine zajedno s ostalim kupcima stanova i Registrom brodova. Vulić i Wilding  od Općinskog suda u Splitu traže da utvrdi ništavnim ugovore o kupoprodaji stanova. 

Odvjetnica Bajić Kuljiš navodi da je sud po zaprimanju tužbe najprije odredio prekid postupka zbog upravnog postupka, pa je potom Županijski sud u Splitu ukinuo to rješenje i naložio suđenje. Nepravomoćno je sud presudio u Pezzijevu korist, no slučaj je ponovno vraćen kako bi se na raspravi saslušao vještak. Predmet je zaprimio drugi sudac koji je opet odredio prekid postupka dok se ne riješi povrat konfiscirane imovine pred Uredom državne uprave.

Bajić Kuljiš: Pezzijevi će dobiti spor

Odvjetnica Bajić Kuljiš uvjerena je da će Pezzijevi na koncu dobiti ovaj spor jer je sagrađena nova zgrada pa Vulić i sestra ne bi imali pravo na stanove, već na naknadu.

Pezzi kaže da su u kući ostala samo još dva sporna stana, njegov i arhitekta Šverka te da su ostali vlasnici uspjeli sačuvati stanove, no u rješenju o prekidu postupka suca Živomira Topića navedeno je čak 10 tuženika, uključujući Pezzijeve te Nenada Stellu koji im je prodao stan.  

U tužbi Vulić i Wilding navode kako je Hrvatski registar brodova prodao stanove unatoč pozitivnim propisima RH koji su branili raspolaganje konfisciranim stanovima. Smatraju da su ugovori ništavni jer Registar nije imao valjan i dopušten pravni osnov za raspolaganje nekretninama, dok su svi tuženici znali da sklapaju ugovore protivno pozitivnim propisima. Zahtjev za naknadu oduzete imovine nije bio evidentiran u nadležnoj službi, ističe se u tužbi.

Pročitajte više