Leko: Kolindin zahtjev je sebičan; Grbin: Ne može više lupetati

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Sabora Josip Leko osvrnuo se za HRT na današnji prijedlog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o ostavci premijera Zorana Milanovića.

> Kolinda predložila ostavku Milanovića!

"Ovo nije analiza, nego refleks i ne rješava problem. Mislim da onaj tko poziva na ostavku - zna onoga tko bi ga trebao zamijeniti. Ovaj zahtjev je sebičan, treba tražiti konsenzus", kazao je Leko u emisiji "S Markova trga".

"Želim da sve probleme u društvu rješavamo izborima, a ne na ulici i izvan sustava. U tom smislu izbori bi mogli biti dobri. Volio bih da se pojave programi koji građanima nude razvoj i strategiju. Imamo teškoća koje moramo rješavati za duži period, a ne za jedan mandat. Treba nam dugoročni konsenzus.

Zaoštravanje političkih stajališta, rekao bih, i stranački je sebično, treba spustiti loptu na zemlju kao što je najavljeno, kao što je Grabar-Kitarović sama najavila u svojem inauguralnom govoru. Mislim da to podrazumijeva da se traže ljudi koji mogu ponuditi rješenja, a ne da se traži poprijeka rješenja", smatra Leko.

Na pitanje bi li napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora mogle dovesti do prijevremenih izbora, Leko je podsjetio da je izborna godina već počela te da se izbori u bilo kojem terminu više ne smatraju prijevremenima, nego redovitima.


Napomenuo je kako osobno želi da se svi društveni i politički sporovi rješavaju demokratskim putem, na izborima, a ne na ulici ni izvan sustava države.

"U tom smislu, izbori mogu biti dobri, ali kad se ponudi što donose i koji je program za budućnost. Volio bih da se pojave programi koji građanima nude razvoj i stabilnost, neposrednu i dugoročnu", kazao je Leko te ponovio kako je za izlazak iz krize nužan konsenzus, kako bi se donijela rješenja koja bi potrajala kroz nekoliko mandata.

Grbin: Pokazala je koliko će biti nepristrana

O zahtjevu Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oglasio se i Peđa Grbin. Predsjednici je poručio da "više nije u kampanji".

"Nakon što je predsjednik Vlade pozvao Predsjednicu Republike na suradnju i predložio joj da sudjeluje na sjednici Vlade na kojoj bi se govorilo i o gospodarstvu, Predsjednica Republike je u svojem odgovoru pokazala koliko je doista spremna na suradnju i koliko će biti nepristrana, nestranačka i neovisna o TK-u. Pri tome je zaboravila da više nije u kampanji, kada može lupetati što god hoće, već da je sada nositeljica iznimno odgovorne državne funkcije - funkcije koja je uređena vrlo jasnim pravilima i ovlastima. A među tim ovlastima, srećom, nije i ovlast smjenjivanja predsjednika Vlade", napisao je Grbin na Facebooku.

 

Pročitajte više