Leko: Tuđman je naša prošlost

Foto: FAH

U OPSEŽNOM intervjuu za e-varazdin predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je ustvrdio da imenovanje zračne luke prema Franji Tuđmanu nije bila populistička mjera, a osvrnuo se i na problem masovnog iseljavanja Hrvata, izbore i problem javne uprave.


Možete li nam reći kada bi otprilike mogao biti poznat datum izbora?

O datumu izbora u stranci još nismo ni razgovarali, niti mislimo da o tome treba do jeseni razgovarati. Treba raditi na realizaciji projekata koje smo obećali da ćemo do kraja mandata riješiti. Jedan od takvih projekata je sasvim sigurno bilo očitovanje Europske unije o Pelješkom mostu. Sada moramo dobiti način financiranja. Ima još takvih projekata, ali ovaj je najzvučniji...

Radimir Čačić tvrdi da je odugovlačenje s datumom izbora u interesu HNS-a.

Ja se ne bih očitovao na izjave g. Čačića. Vrlo je važno da Vlada ima u vidu naš interes, da do kraja mandata realizira ono što je moguće. To je da povuče što veći dio sredstava iz Europske unije, te posebno to da riješi pitanje izgradnje Pelješkog mosta, što je sada već i na vidiku. Ima još tema koje su važne. Mi smo već promijenili trendove u ekonomskom smislu i vrlo je važno da se pokaže da je ova politika koju mi vodimo zapravo – stabilnost Hrvatske. Nema revolucije, mi radimo na vrlo odgovoran način.

Kako onda tumačite da je SDP do sada imao relativno nizak rejting u odnosu na HDZ? Zbog toga što građani nisu prepoznali vaše politike?


Mi kroz cijeli mandat vodimo istu politiku. Ne taktiziramo s time što će se građanima svidjeti. Naši trendovi idu i gore i dolje, ali je gledajući u cjelini, naš trend je prepoznat kao – odgovorna politika.

"Konstantna ljubav" prema pokojnom predsjedniku

Nije li izjava premijera Milanovića vezana uz spomenik Franji Tuđmanu, kao i naziv zračne luke, približavanje desnom političkom spektru?

Ne, Tuđman je naša prošlost. Prvi predsjednik Republike Hrvatske imao je povijesnu ulogu, koju u dužem periodu prepoznaju svi pa i SDP.

Dakle, nije riječ o savjetu američkog PR stručnjaka?

Ma, ne. Pa mi već dugi niz godina imamo vrlo konstantan odnos prema pokojnom predsjedniku Republike. To smo pokazivali i u izjavama i u gestama kao što su postavljanja vijenaca. Stalno smo na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske. Naravno da je samostalna, demokratska, europska Hrvatska utemeljena i na domovinskim ratom za neovisnost, samostalnost, cjelovitost i demokratsku perspektivu. To su vrijednosti u koje je bitno ugradio sebe i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Dugo godina ste u politici, simpatiziraju vas i s desna, no što osobno mislite, kada će stati sve te silne podjele u hrvatskom društvu?


Političkih podjela će u Hrvatskoj biti uvijek, jer mi smo demokratsko društvo i takvo ćemo društvo ostati. Samo je način iskazivanja tih podjela ponekad neprimjeren i opasan. Mi moramo hrvatsko društvo održati demokratskim, da postoje različita stajališta, različiti pogledi na budućnost, ali i na prošlost. Bez obzira na to što je ne možemo mijenjati.

Zaduženost i emigranti

U redu, ali kraj svih ekonomskih problema mi se još uvijek lomimo oko 1941., 1945. i 1991.?

Ne, ja bih rekao da su to periferne stvari. Pa evo, ni vi niste željeli izbjeći to pitanje, ali nama je puno važnije da li ćemo u ovom mandatu dobiti potrebna sredstva za izgradnju Pelješkog mosta; hoćemo li u istom periodu moći zaposliti veći broj građana Hrvatske; da li ćemo dobiti strane privatne investicije; završiti neke objekte koje već dugo planiramo završiti. To nam je puno važnije od toga što će pojedinac reći ili misliti o stvarima koje su prošle. Naravno da moramo čuvati neke vrijednosti koje su opće civilizacijske. Ne možemo raspravljati o vrijednostima koje su potvrđene u civilizacijskom smislu. Antifašizam nije ideologija, to su vrijednosti. Domovinski rat nije ideologija niti smije biti, to su vrijednosti našeg društva i naše države.


Osjeća li ova Vlada odgovornost što je 30 tisuća ljudi napustilo zemlju? Za pretpostaviti je da se oni više neće vraćati.

Nisam siguran da se neće vraćati. Mi smo ponovno ostvarili vrlo važne nacionalne, državne i društvene ciljeve. U kratkom periodu imali smo osamostaljenje. Obranili smo cjelovitost zemlje, jedinstvo, otvorili demokratsku perspektivu; imali smo nacionalni konsenzus o glavnim političkim pitanjima kao što su NATO i Europska unija, i to smo ostvarili. Uskoro je druga godišnjica našeg ulaska u Europsku uniju. To je možda malo iskustvo o kojem možemo imati različita stajališta, ali sasvim sigurno pozitivno je da se nalazimo među zemljama koje čine Europsku uniju te su sasvim sigurno vrh gospodarskog i demokratskog svijeta.

U slučaju da dobijete još jedan mandat, hoće li Vlada imati snage riješiti problem javne uprave?

Mi ćemo, nadam se, dobiti povjerenje građana i radit ćemo na svim pitanjima koje osiguravaju da Hrvatska prevlada temeljno pitanje, a to je bolji život građana i što manja ovisnost o stranom kapitalu. Dakle, zaduženost! I mi to radimo.

Pročitajte više