Leko u Tuzli: BiH je za Hrvatsku više od partnera i susjeda

Foto: Hina

BOSNA i Hercegovina je za Hrvatsku i više od partnera i susjeda i RH će joj pomagati na putu u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak u Tuzli predsjednik Sabora Josip Leko.

Leko je danas počeo dvodnevni posjet BiH u sklopu kojeg će osim Tuzle posjetiti i Brčko, Odžak, Orašje i općinu Domaljevac-Šamac.

Na početku programa sastao se s tuzlanskim gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i poslije izjavio da će Hrvatska pomagati Bosni i Hercegovini na njezinu putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Ono što mi možemo pomoći jest zagovaranje interesa BiH u Europskoj uniji, rekao je Leko. "I pomoći joj da se izgrađuje kao funkcionalna demokratska država u standardima koji vrijede za zemlje Europske unije. To smo potvrdili i ovdje u Tuzli", dodao je. Naglasio je da Hrvatska to čini jer joj je BiH više od partnera i susjeda.

"Posebna vrijednost ovog posjeta Tuzli je u tomu što je ovaj grad u odličnim odnosima s nekoliko gradova i županija u Hrvatskoj. Mi mislimo da je to dodana vrijednost u odnosima BiH s Hrvatskom i tu čestitam gradonačelniku Imamoviću", istaknuo je Leko.

"Mi smo tu da širimo prijateljske odnose i razumijevanje"

Predsjednik Sabora je odbacio novinarsku opasku kako bi ovaj njegov posjet mogao biti protumačen i u predizborne svrhe uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini 12. listopada.


"Izbori su u BiH, to je pitanje Bosne i Hercegovine, a mi smo tu da širimo prijateljske odnose i razumijevanje", kazao je Leko. Naglasio je kako je svaki posjet Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem gradu, kojem entitetu ili županiji uvijek "posjet Bosni i Hercegovini".

Imamović je imao samo riječi pohvale za odnos Hrvatske prema BiH. "Ja sam se u ime građana Tuzle zahvalio za korektan i prijateljski odnos naroda i vlasti Republike Hrvatske prema BiH koji se ogleda u konkretnom predlaganju da Bosna i Hercegovina uđe u EU po blažim kriterijima od onih koje je morala ispuniti Hrvatska", kazao je.

Dodao je kako je to "velika gesta prijatelja" koji dobro poznaju BiH i koji znaju da postoje neke opstrukcije za ulazak u EU za koje nisu krivi građani. "Te opstrukcije bi prestale kada bi se BiH što prije primila u EU i NATO", smatra Imamović.

Na novinarsko pitanje kakav je odnos vlasti prema Hrvatima na tuzlanskom području, Imamović je odgovorio da je korektan. "Mi se držimo načela da svi građani imaju isto pravo, bez obzira na to koje su nacionalnosti, i mislim da je odnos prema Hrvatima isti kao odnos prema Bošnjacima i Srbima. U Tuzli ljudi još vjeruju u to da jedni drugima trebamo biti braća", rekao je.

Brčko Distrikt primjer suživota i tolerancije

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u ponedjeljak kako je Brčko Distrikt primjer suživota te je najavio kako će gospodarstvenicima iz Hrvatske preporučivati da investiraju u Brčko Distriktu.


"Iznimno smo zadovoljni onim što smo vidjeli u Brčko Distriktu, a prije svega tolerancijom i suživotom koji se ovdje razvija te činjenicom da svi žele napredak ovog područja. Zato smo spremni upravo Brčko Distrikt preporučivati gospodarstvenicima iz Hrvatske kao pravo mjesto za njihova ulaganja“, rekao je Leko u Brčko Distriktu nakon sastanka s lokalnim dužnosnicima.

Po riječima predsjednika Sabora, gospodarstvenici iz Hrvatske predvođeni predstavnicima Vindije i Podravke posjetit će Brčko Distrikt već u utorak.

"Na nama je da istaknemo komparativne prednosti Brčko Distrikta kako bi gospodarstvenici iz Hrvatske vidjeli da ovdje mogu investirati“, kazao je gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić.

Leko se u Brčko Distriktu sastao i s predstavnicima tamošnjih Hrvata, koji su, kako je rekao, tražili potporu Hrvatske da se i Hrvatima u BiH osigura status kakav imaju ostala dva konstitutivna naroda.

"Hrvati u BiH ne traže ništa više od ravnopravnosti i jednakopravnosti“, kazao je Leko, koji je u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Koridor VC otvara perspektive Odžaku

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u ponedjeljak navečer u Odžaku je izjavio kako će koridor VC otvoriti perspektive tog kraja te je najavio angažman na razvoju projekata koji bi odžačko područje zaštitili od elementarnih nepogoda poput poplava koje su nedavno zahvatile područje Bosanske Posavine.


Leko se na kraju prvog dana dvodnevnog posjeta BiH sastao s lokalnim dužnosnicima i predstavnicima odžačkih Hrvata s kojima je, kako je izjavio novinarima, razgovarao o prekograničnoj suradnji i nekim zajedničkim projektima.

"Vrlo je vrijedno spomenuti koridor VC koji otvara perspektivu Bosni i Harcegovini, ali posebice odžačkom kraju", rekao je Leko, spomenuvši i most na Savi u tom području.

"Pokušat ću na skorašnjem sastanku Dunavske inicijative iznijeti stajalište da se pokuša pomoći, odnosno vidjeti koje se sve promjene (klimatske) događaju i kako ih prevenirati“, kazao je Leko.

Predsjednik Sabora razgovarao je i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i BiH, osobito Odžaka, čiji predstavnici vjeruju da imaju komparativne prednosti za suradnju s hrvatskim tvrtkama iz poljoprivredne i prehrambene industrije.

Odžački dužnosnici su u svojim izjavama isticali kako je boravak predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke u njihovom gradu posjet najvišeg ranga iz Hrvatske nakon rata, koji bi mogao potaknuti pomoć iz Hrvatske kojom bi se spriječilo iseljavanje Hrvata s tog područja.

Predsjednik Hrvatskog sabora prije Odžaka je posjetio Tuzlu i Brčko Distrikt, a drugog dana posjeta BiH obići će područje općine Domaljevac-Šamac i Orašje. Najavio je da će u Bosanskom Šamcu posjetiti i grob nedavno preminulog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića.

 

Pročitajte više