Liberalke prijavile Milanovića pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog diskriminiranja

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

LIBERALKE premijerovu poruku ženama "Budite bolje, pametnije, lukavije, i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati", izrečenu na Socijaldemokratskom forumu žena održanom 2. ožujka ove godine u Zagrebu, smatraju diskriminirajućom te su ga zbog toga čak prijavile i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

"Temeljem izjave predsjednika SDP-a i predsjednika Vlade RH gospodina Zorana Milanovića, Liberalke - ženska inicijativa HSLS-a traži očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na navedenu izjavu premijera: "Budite bolje, pametnije, lukavije, i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati".
 
Liberalke smatraju da je gore navedena izjava predsjednika SDP-a i predsjednika Vlade RH skandalozna i nameće nekoliko otvorenih pitanja, na koja tražimo očitovanja.

  • Prvo, po čemu je to predsjednik Vlade RH zaključio da su muškarci bolji i pametniji od žena?
  • Drugo, trebaju li žene zaista biti superiorne da bi uopće dobile šansu?
  • Treće, zašto je lukavstvo poželjno za ulazak u politiku?
  • Četvrto, zašto bi birači trebali zaboraviti da je riječ o ženama?
  • Peto, zašto predsjednik Vlade RH vjeruje da se žena u politici treba bojati; te da li on vjeruje da je "sijanje straha" mehanizam funkcioniranja?

Liberalke su zatražile i očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, gospođe Višnje Ljubičić, povodom ove izjave.
 
Sa žaljenjem moramo konstatirati da su javno iznijeti stavovi predsjednika Vlade RH suprotni Zakonu o suzbijanju diskriminacije, pa se postavlja pitanje zašto predsjednik Vlade RH i predsjednik SDP-a krši zakonske odredbe?

Najmanje što predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade RH može učiniti, jest to, da se javno ispriča ženama, što bi zasigurno bilo shvaćeno kao čestitka za Dan žena",
stoji u priopćenju kojeg potpisuje Renata Šeperić Petak, predsjednica Liberalki.

Pročitajte više