Liječnici traže izbacivanje restorana brze hrane iz američkih bolnica

AMERIČKA udruga za zaštitu potrošača počela je skupljati potpise na peticiju u kojoj traže da se iz bolnica izbace restorani McDonald'sa.

U oko 200 američkih bolnica pacijenti, dok čekaju rezultate pretraga, još uvijek mogu pojesti Big Mac. Protivnici restorana brze hrane u američkim bolnicama kažu da je to čudna pojava budući da se 20 posto zdravstvenog proračuna SAD-a troši na rješavanje problema pretilosti.

Peticiju podržalo 2000 zdravstvenih radnika

Sada je 2000 zdravstvenih djelatnika podržalo peticiju neprofitne organizacije Corporate Accountability Internation u kojem se traži da se McDonald'sovi restorani izbace iz bolnica, piše IBTimes.

U peticiji se tvrdi kako dopuštanjem da restorani brze hrane budu u bolnicama se stvara dojam kod ljudi da hranjenje tom hranom ne predstavlja opasnost za zdravlje. Sudeći prema studiji Škole javnog zdravstva Sveučilišta Michigan restorani brze hrane igraju glavnu ulogu u "epidemiji pretilosti" u SAD-u. Prema rezultatima te studije, američke države koje imaju najviše tih restorana najveću muku muče sa pretilosti građana.

Preko 35 građana starijih od 20 godina je pretilo

Preko 35 posto građana starijih od 20 godina u SAD-u je pretilo. 1985. godine niti jedna država nije imala postotak pretilih preko 14 posto, dok 2010. godine ni jedna američka država nema stopu nižu od 20 posto, sudeći prema podacima Centara za kontrolu bolesti i prevenciju. Medicinski troškovi za liječenje pretilosti u SAD-u godišnje dostižu nevjerojatnih 190 milijardi dolara.

McDonald's je na peticiju odgovorio kako oni nude hranu za sve načine prehrane te dodaju da nisu krivi zbog lošeg izbora ljudi. "Danas više nego ikada nudimo veliki izbor na našem jelovniku te vjerujemo da će naši kupci prikladno izabrati za sebe, svoje obitelji i u skladu sa životnim stilom", kazala je glasnogovornica McDonald'sa Danya Proud.

U američkim bolnicama i Subway, Pizza Hut te drugi restorani brze hrane

McDonald's nije jedni lanac restorana koji se može naći u američkim bolnicama već su u njima zastupljeni i Subway, Pizza Hut i Chick-Fil-A. Ravnatelji bolnica tvrde kako će se restorani teško izbaciti iz bolnica, jer imaju vrlo čvrste ugovore sa zdravstvenim ustanovama. 

Pročitajte više