"Lijepa naša dala mi je izbor - biti konobarica i zaboraviti da sam željela biti medicinska sestra ili čekati na burzi"

Foto: Ilustracija

OVO JE priča jedne zdravstvene pripravnice koja je sanjala o poslu medicinske sestre, ali sad se zahvaljujući famoznom "Mrsićevom modelu" stažiranja za 1.600 kuna nakon sedam godina školovanja mora zadovoljiti - konobarenjem:

"Kako bi mogla snositi troškove školovanja uzela sam studentski kredit, računajući da ću imati plaćeni pripravnički staž u iznosu od 75 posto plaće.

Diplomirala sam u prosincu 2011.godine. Pošto nikako nisam mogla dočekati natječaj bila sam primorana zaposliti se kako bi otplaćivala kredit. Ne mogu izostaviti činjenicu da u 15 mjeseci nije izašao ni jedan natječaj, koji su se prethodih godina provodili minimalno četiri puta godišnje. I tako je 29. siječnja 2013.godine, nakon dugih 15 mjeseci, donesena  odluka da će zdravstveni pripravnici svoj staž ipak odrađivati prema famoznom "Mrsićevom modelu" za 1.600 kuna.

Ali čekajte, to nije sve!

Kako bi imali pravo na naknadu od 1.600 kuna morate biti prijavljeni minimalno 30 dana na burzi rada.

Sad dolazimo do sljedećeg problema. Natječaji su krenuli već od 1. veljače 2013,. nisu nam ni dali vremena da se prijavimo na burzi te da ispunimo uvjet za dobivanje 1.600 kuna. Sreća da nisam dala otkaz jer bih ostala bez ionako smiješnih primanja i bez pripravničkog staža, tj. na ulici. Jer danas ti i za čistačicu treba veza. Natječaji za najbliže mi bolnice su završili, a ja se nisam mogla prijaviti jer sam zamislite, zaposlena u ugostiteljstvu.

Ali lijepa naša Hrvatska dala mi je izbor:

Ostati raditi kao konobarica i zaboraviti da sam nekad željela biti medicinska sestra i ne žaliti za svim trudom, novcem i vremenom koje sam uložila u svoje obrazovanje.

Ili dati otkaz i prijaviti se na burzu rada, kredit neka mi otplaćuje jamac koji danas više nije zaposlen i ima dvoje maloljetne djece, eventualno dobiti neku socijalnu pomoć kako bi preživjela, i čekati sljedeći natječaj za obavljanje pripravničkog staža (koji može biti za mjesec dana, a opet mogu čekati čitavu vječnost) kako bi danas sutra mogla raditi posao o kojem sam sanjala i za koji sam se školovala sedam godina.

I onda oni kažu: PIPL MAST TRAST AS"

Pročitajte više