Linić: Dogodine ćemo štedjeti na subvencijama i plaćama! Krajem mjeseca objava liste dužnika!



"AKO SE proračun bude punio bolje od predviđenog, ići ćemo na smanjenje deficita. To je važna poruka", izjavio je Slavko Linić u razgovoru za Dnevnik HTV-a. Linić kaže da je u prvom polugodištu već ostvareno 50 posto planiranih prihoda, iako nije bilo investicija.

"Vjerujem da će se u drugom dijelu godine, zahvaljujući turističkoj sezoni i pokretanju investicijskog ciklusa, proračun puniti još bolje. Isplate plaća, mirovina i socijalnih davanja svakako nisu upitne. Za to će biti, ali u okviru predviđenih veličina", kaže Linić.

Linić je već počeo rad na smjernicama državnog proračuna za 2013. godinu. Naglašava da je obveza države da se prestane zaduživati van svojih mogućnosti. "Moramo smanjiti deficit, ali istovremeno ulagati u privredu i nova radna mjesta, kako bi ostvarili gospodarski rast. No, bit će i odricanja i štednje", kaže Linić.

Štedjet će se, tvrdi ministar financija, na subvencijama, ali i na sredstvima za plaće, koja se, kako kaže, moraju racionalnije trošiti. No, Linić također obećava da neće biti rezova, izvan ovoga o čemu se već pregovara sa sindikatima.

Veliki problem Hrvatske je i nelikvidnost, a jedan od načina borbe protiv neplaćanja je i objava liste poreznih dužnika. "Građani će prve liste moći vidjeti do kraja ovog mjeseca", najavio je Linić, dodavši da Vlada ima odgovornost prema građanima koji redovito plaćaju poreze. "Želimo napraviti jasnu razliku između urednih i neurednih platiša", kaže Linić.

Pročitajte više