Linić: MOL je većinski vlasnik Ine i sada želi pokupiti novac

Foto: FAH

SLAVKO Linić danas je izjavio kako smatra da Vlada i Nadzorni odbor trebaju progovoriti o nizu pitanja vezanih uz odnos Ine i MOL-a, prenosi HRT.

Nezavisni saborski zastupnik Linić tako je pozvao Vladu i Nadzorni odbor da se izjasne o odgovornosti MOL-a zbog manjka ulaganja u Inu. Linić je dodao kako Ina ima odgovornost za svako koncesijsko polje koje je dobila, ističući kako MOL mora shvatiti da Ini dividenda nije isključivi prioritet.

Rat se nastavlja

"O odgovornosti MOL-a vezano uz ulaganja u Inu trebaju napokon progovoriti i Nadzorni odbor i Vlada, jer to samo pokazuje da se rat nastavlja i da su to sve potezi bitni za vođenje sudskih postupaka na arbitražama ili pred sudovima", rekao je Linić danas u Saboru, komentirajući navode o tome da će MOL tražiti da se kroz dividendu dioničarima isplate dvije milijarde kuna.

"Ako nešto što ste dobili, a zove se društveno bogatstvo, niste stavili u funkciju, tada smatram da bi Ministarstvo gospodarstva sada također trebalo podnijeti zahtjev za odštetu za sve ono što je oduzeto od tih naftnih i plinskih polja i nije stavljeno u funkciju. Tu su milijarde izgubljene jer nije bilo radnih mjesta, eksploatacije, morali smo uvoziti derivate MOL-a umjesto da smo imali svoju naftu i plin i svoje proizvode. Ako je MOL odabrao tu strategiju, mi moramo uzvratiti istom strategijom i nažalost pravdu tražiti na sudovima", upozorio je Linić. 

Iako je većinski vlasnik, MOL ne smije uništavati kompaniju


Linić je istaknuo kako zahtjevi MOL-a nisu realni.

"Pa poruka MOL-a hrvatskoj Vladi - da on ne misli raditi i radom nešto stvoriti nego misli uzimati državi na bazi nekakvih pravnih smicalica, samo pokazuje da MOL nema odgovornosti za razvoj Ine kao kompanije i to je nešto što je neodrživo. Jer vlasnik koji ne misli razvijati kompaniju, ne misli ulagati, nije odgovoran vlasnik", smatra. 

Bivši ministar financija upozorio je kako čak i nadmoćno većinski vlasnik ne smije uništavati kompaniju, a dodao je kako je to i zakonom zabranjeno.

Mađari žele pokupiti novac

"MOL, kupujući prvih 25 posto dionica INA-e, se nije odredio da će izvlačiti dividendu nego je ušao kao strateški partner s ciljem ulaganja i razvoja INA-e te da da dobit uložimo u razvoj i spašavanje rafinerija.

MOL, dakle, prvo mora svoja obećanja i svoj interes završiti, pa onda može razmišljati o dividendi", rekao je bivši ministar financija u utorak za vrijeme Dnevnika u 19 sa Zoranom Šprajcom na N1.

Linić je dodao kako zahtjev MOL-a jasno ukazuje na to da je Mađarima u interesu "pokupiti novac".

Pročitajte više