Linić i Milanović mijenjaju PDV: Uzimaju od usta djeci i daju Ninoslavu Paviću!

Screenshot: vlada.hr

VLADA je danas u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim bi se međustopa od 10 posto povećala na 13 posto. Ta se stopa odnosi na ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost.

U proračun 600 milijuna kuna od povećanja PDV-a na dječju hranu, ali ne navode koliko će izgubiti smanjenjem PDV-a na novine!

Vladine analize pokazuju da će dizanje međustope s 10 na 13 posto u 2014. i idućim godinama povećati proračunski prihod za otprilike 600 milijuna kuna. No, ne navode koliko će izgubiti smanjenjem PDV-a!

Naime, prema Vladinu prijedlogu, sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezivale bi se dnevne novine otisnute na papiru nakladnika koji imaju statut medija, osim novina koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju. Tom se odredbom izjednačava oporezivanje sniženom stopom od 5 posto svih dnevnih novina, osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju, neovisno o broju riječi.

Vlada je prijetila s 13 posto PDV-a na novine

Podsjetimo, kako je Ministarstvo financija koje vodi kontroverzni Slavko Linić predlagalo da da sve dnevne novine plaćaju PDV po stopi od 13 posto. Ministarstvo je na svojim internetskim stranicama objavilo prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, čime je započeta javna rasprava. Ministarstvo je nosilo u svom prijedlogu da PDV po stopi od 13 posto plaćaju sve novine i časopisi, uključujući dnevne novine, s izuzetkom onih medija koji u cijelosti ili djelomično sadržavaju oglase ili služe za oglašavanje.

Pavić s Milanovićem u Taču

Valja naglasiti kako je ovog ljeta Ustavni sud odgodio primjenu zakona o manjem PDV-u za dnevni tisak koji ima više od 25 tisuća riječi. Premijer Milanović osjetio se uvrijeđenim što bi mogao pasti Zakon zbog te odredbe pa je tako najavio da bi mogli odustati od svega i vratiti PDV za sve novine na 10 posto. U to vrijeme kreće i agresivna kampanja tiskanih medija, prije svega 24 sata da se to ipak ne dogodi te da PDV bude za sve dnevne novine 5 posto.

U vrijeme dok se najavljivalo da je Zakon gotov te da se uvažila opaska ministra Linića o 13 posto za sve dnevne medije, dogodio se i famozni sastanak u restoranu Tač između premijera Milanovića i medijskog magnata Ninoslava Pavića.

Današnja odluka Vlade predstavlja šok i obrat. 

> Vlada o sastanku u Taču: Javnost se ne tiče što je radio i s kim je bio Milanović

> Prijedlog proračuna za 2014.: Rashodi 130,5 milijuna, deficit 17,5 milijuna, nema božićnica i regresa

> Odvjetnici: EPH ne šikanira novinare, a Pavić se ne sastaje s Bajićem

Pročitajte više