Linić o dugovima ravnateljice Porezne uprave: Radi se o propustu, ali ne i razlogu za razrješenje

MINISTAR financija Slavko Linić očitovao se o slučaju ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec, odnosno o njezinom značajnom dugu bankama, zbog čega su joj izdana pravomoćna ovršna rješenja.

Podsjećamo, prije nekoliko dana je u javnost izašao anonimni dopis u kojemu piše da Čavlović-Smiljanec duguje 173.052,49 kuna. No, ona tvrdi da se ničega ne stidi, da je sve poreze uredno plaćala i da državi nikada nije ništa dugovala, odnosno, da su svi dugovi civilne naravi.

Podmirila sve dugove, ali nakon imenovanja: Najveći dug "zaradila" kao jamac

Ministar je objavio da je Čavlović-Smiljanac, koja je 1. siječnja ove godine imenovana na dužnost pomoćnice ministra financija i ravnateljice Porezne uprave, na dan preuzimanja dužnosti vodila sljedeće parnične sporove:

a) Općinski sud u Virovitici - po osnovu kartičnog poslovanja s PBZ-Card u iznosu od 110.046,16 kuna od kojeg iznosa je plaćeno 31.000,00 kuna, a preostali dio podmiren je višekratnim uplatama nakon imenovanja. Potvrdom PBZ-Card od 27.2.2012. godine potvrđeno je da su obaveze s kamatom i pripadajućim sudskim troškovima podmirene. Navedene obaveze datiraju iz 2009. i 2010. godine iz razloga što je Nada Čavlović-Smiljanec po ovrhama Slatinske banke te Privredne banke Bjelovar plaćala kao jamac-platac po kreditima drugih osoba koje su prestale plaćati svoje obveze. S obzirom na isplate po osnovu jamstva nije redovito plaćala svoje obaveze po kartičnom poslovanju. Ukupni dug je velik iz razloga visokih zateznih kamata i sudskih troškova.

b) Općinski sud u Virovitici - po osnovu kartičnog poslovanja Zagrebačke banke "Mastercard" u iznosu od 38.500,00 kuna. Navedeni iznos uplaćen je temeljem pravomoćnog rješenja tijekom veljače ove godine, tako da nema obaveza po navedenom dugu.

Linić: Nije smjela imati nikakva dugovanja, radi se o propustu, ali ne i razlogu za razrješenje

"Nada Čavlović-Smiljanec kao ravnateljica Porezne uprave ne bi smjela imati obaveze ni prema držati ni osobne obaveze kao niti obaveze prema kreditnim institucijama ili građanima. Propust što je dugove prema kreditnim institucijama izvršila sa zakašnjenjem smatram propustom, ali ne i razlogom za njeno razrješenje", navodi se u priopćenju koje je potpisao sam ministar.

 

Pročitajte više