Linić se opet obrušio na Milanovića, a kuma Lovrić Merzel ga brani

Foto: Hina

IZ SABORA i dalje stižu zastupničke reakcije na Inu. Ministar financija Slavko Linić "opalio" je po bivšim kolegama u Vladi, posebno po premijeru Zoranu Milanoviću.

"Neprihvatljivo je da se jedan strani investitor u Hrvatskoj može ovako ponašati", poručio je Linić. "Neprihvatljivo je i ponašanje premijera koji to sve šutke prihvaća i ništa ne komentira", ustvrdio je Linić.

Bivši ministar financija rekao je da je MOL u Hrvatsku došao potpuno svjestan te je potpisao da će obnoviti dvije rafinerije. Svoje obveze nije izvršio, rokove je pomicao, rekao je Linić i ustvrdio da se radi o neodgovornom investitoru koji svoje obveze nije izvršio. Naglasio je da je Ina nekad opskrbljivala Hrvatsku sto posto, kao i ostale države bivše Jugoslavije, a sada je postala najveći uvoznik derivata.

"Prema tome, MOL-ova politika - ne treba nam proizvodnja želimo samo tržište, je ono gdje Vlada mora biti jasna i reći da joj takav partner ne treba, da traže promjenu politike tog partnera i da traže da izvrši svoje obveze. Umjesto da tako govori, kako ste čuli da kaže premijer: pa nisam ja kriv što je rađeno 2003., pa nisam ja kriv što je rađeno 2005. On je premijer i mora raditi u interesu Hrvatske", rekao je Linić i ustvrdio da je najodgovorniji za ovo stanje predsjednik Nadzornog odbora koji se ne oglašava.

Na pitanje bi li onda premijer trebao biti oštriji i smijeniti Sinišu Petrovića - Linić je rekao da je to prvo što treba napraviti.

"To pod broj jedan, smijeniti svog prijatelja Sinišu Petrovića, a broj dva - poslati jasnu poruku ulagačima - gospodo izvolite, odradite svoje obveze. Potpisali ste, hoću dvije nove rafinerije, zaboravite gašenje", poručuje Linić.

 Za Inu se bore, kaže Linić, jedino ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i hrvatski članovi uprave koji su u toj borbi usamljeni.

Merzel: Vjerujem da će uspjeti

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel uvjerena je, kaže, kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i hrvatska vlada rade sve da "izvuku u korist i države i građana".

"Sam ugovor i upravljačka prava ne idu nam na ruku, a hoće li nešto uspjeti, ja vjerujem da će uspjeti nešto riješiti", kaže Merzel i dodaje kako nije rješenje u otpremninama koje se, ističe, kroz par godina istope.

Situacija je ozbiljna i alarmantna za Sisak. Radi se, podsjeća, o 800 radnih mjesta plus nekoliko desetaka obrta i malih poduzeća koji su vezani indirektno na rafineriju, plus ona poduzeća koja su nekad bila u sastavu same rafinerije.

"To je ogroman broj ljudi i njihovih obitelji", upozorava Merzel.
 

Pročitajte više