Linić se u Saboru pohvalio smanjenjem deficita, HDZ-u poručio: "Volim se svađati, neće biti lako"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR je jutros rad započeo raspravom o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna i primjeni fiskalnih pravila. Ministar financija Slavko Linić pohvalio se smanjenjem deficita unatoč jako teškim makroekonomskim uvjetima. Istaknuo je da je deficit prošle godine smanjen za 0,2 posto i iznosio je 3,4 posto BDP-a.

HDZ-ova Martina Dalić usredotočila se na ovu godinu i kako kaže, jako teško stanje u proračunu. "Ministre, te su teme puno važnije, što ćete poduzeti i kako ćete poduzeti, nego sve ono što je bilo u prošloj godini. Jer ponavljam, 2013. godina je rezultat vaših mjera i vašeg vođenja ekonomske politike. Tu više nikakvih izgovora nema, a ono što vidimo je jako zabrinjavajuće", istaknula je Dalić.

Linić se prisjetio da je Dalić slično pričala i prošle godine. "Ali, očito da je vama osnovno strašiti građane. Onda ih izvijestiti koliko dugova ste ostavili i zašto dugovi nisu u knjigama, nego ih Vlada Zorana Milanovića uvrštava u knjige. Hoćemo o tome govoriti?", rekao je Linić.

Nakon što su Liniću HDZ-ovci opetovano replicirali, odgovorio je u svom vrlo poznatom stilu. "Vidim da vam je stalo do svađe. Volim se svađati. Prema tome, neće biti lako", poručio je Linić.

"U teškim uvjetima smanjili smo deficit i povećali poreznu disciplinu"

Ministar financija Slavko Linić je rekao kako su rashodi prošle godine smanjeni za 1,6 milijardi kuna u odnosu na 2011. godinu te su iznosili 119,8 milijardi kuna. S druge strane, prihodi državnog proračuna bili su 109,8 milijardi kuna, odnosno 2,3 posto više nego prije dvije godine.

Ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države u 2012. ostvaren je u iznosu od 11,2 milijarde kuna ili na razini od 3,4 posto BDP-a, što je za 0,2 postotna boda manje u odnosu na planirani manjak.

Linić je u svibnju izjavio da je Vlada napravila sve uštede koje je bila u stanju napraviti te da je u teškim makroekonomskim uvjetima ipak uspjela smanjiti proračunski deficit i povećati poreznu disciplinu.

Pročitajte više