Linić zbog Liburnije i Agrokora nastavlja rat protiv Samodola: Na Vladi nije prošlo izvješće Hanfe!

VLADA Zorana Milanovića na današnjoj sjednici nije usvojila izvješće o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za 2011. godinu te je predložila Saboru da ne prihvati Izvješće. Riječ o izvješću za vrijeme dok je na čelu Hanfe bio Ante Samodol. O Hanfi je posebno imao za reći ministar financija Slavko Linić izbacivši podatak da je u protekloj godini provedeno 38 postupaka te da je bilo mnogih kaznenih postupaka i 33 optužna prijedloga.

Hanfa nije bila pravedna

"Kod donošenja pojedinih odluka nisu poštivana načela razmjernosti i pravednosti. Naše sumnje potvrdile su i nedavne presude visokog Upravnog suda u slučaju Liburnije i u slučaju Agrokora i Belja, a posebno onog što imamo primjedbu da se nije zaustavljalo trgovanje dionicama u vrijeme kad je država konsolidirala pojedine pravne subjekte. Na žalost, moramo reći da je na Upravnom sudu još niz upravnih sporova, a ishod mnogih od tih je neizvjestan", izjavio je Linić.

Podsjetimo, Hanfa je do sada izgubila samo jedan sudski spor i to protiv Liburnije gdje je bio izravno involviran ministar financija Linić te spor u kojemu se spominje Agrokor Ivice Todorića. Naime, Visoki Upravni sud poništio je rješenje Hanfe te slučaj Belja vratio na početak. Prema tom rješenju Agrokor ne mora platiti 790 milijuna kuna dioničarima za preuzimanje preostalih dionica Belja.

Hanfa pod nadzorom Linića


Naglasimo i kako je na četvrtoj sjednici Vlade Zorana Milanovića, Hanfa je stavljena pod ingerenciju Ministarstva financija koje vodi Slavko Linić. Sve do tada Hanfa je bila "neovisan" regulator.

Da će Linić ići izravno protiv Samodola bilo je jasno još i prije godinu i pol dana kada je današnji ministar iz oporbenih kluba "grmio na Hanfu".

"Rješenje Ante Samodola u opatijskom slučaju je kriminalni akt. Treba govoriti o krivcima, a jedini krivac za ovu situaciju je Ante Samodol!", rekao je tada oporbeni zastupnik, a današnji ministar financija Slavko Linić. No do danas nije poznato da je država protiv Samodola podnijela nikakav optužni prijedlog, niti ga je na kraju krajeva smijenila. Samodol se jednostavno, znajući da neće biti izabran nije ni prijavio za funkciju šefa Hanfe nakon isteka svog mandata. 

Pročitajte više