Linić zbog raskola u koaliciji odustaje od ukidanja porezne olakšice na prvu nekretninu: "To je nebitna stavka"

Foto: Hina

"ODUSTALI smo od ukidanja porezne olakšice na prvu nekretninu", izjavio je za Dnevnik HTV-a ministar financija Slavko Linić. Od ove se mjere, tvrdi Linić, odustalo zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije.

Protiv ukidanja porezne olakšice na prvu nekretninu pobunio se HNS, ali i Linićev kolega iz SDP-a, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. S obzirom da se stvari nisu razvijale onako kako je zamislio, Linić sada tvrdi da se radi o zapravo sasvim nebitnoj stvari.

"To je nebitna stavka. Nećemo smanjiti porez na promet nekretnina s pet na četiri posto, što znači da i dalje možemo osiguravati potporu za prvu nekretninu. Ne treba voditi ratove oko nebitnih raskola u koaliciji", rekao je Linić.

Ipak, svojim političkim neistomišljenicima uputio je riječi kritike. "Evidentno je da bi Vlada bila puno efikasnija kad bi imala potporu u provedbi reformi", rekao je Linić, dodavši da se mora paziti na svaku kunu.

Spremaju se nova zaduženja

U Washingtonu je Linić sudjelovao na zasjedanju MMF-a i Svjetske banke. Iz SAD-a se vraća ohrabren MMF-ovom prognozom da će hrvatski BDP u 2014. porasti za 1,5 posto.

"Svaka pozitivna poruka o gospodarskom rastu je nešto što bi svakog od nas trebalo veseliti. Ali to su i dalje male brojke. Ozbiljne brojke će biti kada pređemo rast od 2,5 posto, tada ćemo moći kontrolirati deficit", kaže Linić.

Hrvatski ministar financija tvrdi da je na sastancima u Washingtonu informirao inozemne partnere o reformama i strukturnim promjenama u javnom sektoru koje Vlada provodi. "Dobili smo pozitivne poruke, posebno od Svjetske banke, koja je na ime toga spremila poseban kredit od oko 150 milijuna eura, koji će biti plasiran iduće godine", rekao je Linić.

Odgovorio je Linić i na pitanje po kojim će se kamatnim stopama Hrvatska iduće godine morati zaduživati u SAD-u. "Onaj tko ima neinvesticijski rejting prihvaća i teže uvjete, ali likvidnost američkog tržišta trenutno je dosta velika, što znači da možemo očekivati kamatu od oko šest posto", vjeruje Linić.

Pročitajte više