Linića treba uhapsiti, a Vladu smijeniti

Foto: Jurica Galoić/Pixsell, Hina, Montaža: Index

"KROZ rad Porezne uprave reflektira se i rad Vlade", riječi su premijera Zorana Milanovića na sjednici Vlade prije mjesec dana kada je na tapeti bila Marina Lovrić Merzel odnosno kada je DORH otvorio sumnju u koruptivnost rada Porezne uprave. Premijer je tada na sjednici Vlade rekao i kako povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno te da se nikako ne smije dovoditi u pitanje.

"Radi se o vjerodostojnosti Vlade i povjerenju građana u sustav", naglasio je Milanović.

S obzirom na današnje izjave sada već bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec o paralelnoj liniji zapovijedanja te izravnoj optužbi na račun ministra financija Slavka Linića u opstruiranje rada Porezne uprave, nepovjerenje građana u rad Porezne uprave sada je dobilo i javnu i službenu potvrdu. 

Tako je Milanović uskraćen za bilo kakvu reakciju. Nije na vrijeme smijenio Linića na čija vrata kuca DORH. I upravo zbog toga odgovornost je na cijeloj Vladi.

Milanović i njegovi ministri sada moraju odstupiti.

Krenulo je od predstečajnih nagodbi

No, kako je zapravo došlo do raspada sustava Milanovićeve Vlade? Prema informacijama Indexa sukob između ravnateljice Čavlović Smiljanec i ministra Linića krenuo je od trenutka kada stupa na snagu Linićev zakon o predstečajnim nagodbama u kojima navodno Čavlović Smiljanec nije htjela sudjelovati.  

Iako je riječ o otpisu milijardi kuna poreznog duga, a cijeli institut predstečajnih nagodbi težak je 50 milijardi kuna, na gotovo niti jednom od dokumenata do danas nema potpisa ravnateljice Porezne uprave. Kada se već otpisuju milijarde kuna poreza bilo bi logično da u postupku sudjeluje i ravnateljica Porezne, no to ovdje nije bio slučaj.  

Šegon i Kralj glavni za otpis 50 milijardi kuna duga

U  postupcima predstečajnih nagodbi pojavljuju se potpisi Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra Linića, a danas ga je naslijedio Tihomir Kralj drugi čovjek Porezne uprave i pomoćnik ravnateljice Čavlović Smiljanec. Šegon i Kralj upravljaju predstečajnim nagodbama kao šefovi Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija, a koje ima odlučujuću riječ u postupcima predstečajnih nagodbi u kojima upravo to ministarstvo bez jasnih kriterija ima diskrecijsko pravo odlučiti hoće li nekome oprostiti 30, 40, 70 posto ukupnog duga ili mu neće oprostiti ništa.

Vrlo brzo postalo je jasno kako u predstečajnim nagodbama najbolje prolaze Linićevi prijatelji, a ministru Liniću smetalo je i što ga na prozivke o pogodovanju žešće ne brani ravnateljica Porezne uprave koja je navodno i nekim drugim članovima SDP-a izrazila sumnju u Linićeve namjere oko predstečajnih nagodbi.  

Linićeva obrana

Sukob na relaciji Milanović - Linić kulminirao je nakon afere s Linićevim Šegonom, a prava erupcija je uslijedila kada su mediji objavili, pozivajući se na izvore u Banskim dvorima, da će Vlada vrlo skoro ukinuti predstečajne nagodbe. Linić je to shvatio kao još jedan napad na sebe, a osim Milanovića držao je da je za to odgovorna i ravnateljica Porezne uprave.


Da postoji sukob između Linića, Kralja i Šegona s jedne i Čavlović Smiljanec s druge strane postalo je jasno nakon pisma koje je odaslano iz središta Porezne uprave, a stiglo je na adresu redakcije Indexa. Iz tog pisma postalo je jasno ne samo marginalizirana uloga glavne ravnateljice već da Porezna uprava radi po izravnim napucima Linića te njegovih posrednika Šegona i Kralja.

Inspektori su tako po nalogu tijekom godine zatvarali i pečatili ugostiteljske objekte i druge radnje i za najmanju sitnicu, a problem je nastao kada su, namjerno ili ne, zalutali u nadzor fiskalizacije i obračunavanja PDV-a u pizzeriji "Da Vinci" u vlasništvu tvrtke Tempore kada je utvrđen nepravilni obračun PDV-a. Ispostavilo se da je riječ o tvrtki obitelji Šegon.

U Poreznu dolazili "nekompetentni šefovi policijskih prijatelja!"

"U takvim slučajevima lokali su se odmah pečatili i išlo se u cjelokupni nadzor poslovanja gdje su se naplaćivale drakonske kazne. Kada se otkrilo da se radi o sinu našeg pomoćnika ministra Branka Šegona mladom Toniju Šegonu, odmah su uslijedili pritisci i divljanje njegovog poslušnika Tihomira Kralja koji je pravi Ravnatelj Porezne uprave. Ravnateljica Čavlović sasvim je marginalizirana od strane ministra Linića, Šegona i Kralja. Prijeti se smjenama i plaši sve koji su sudjelovali u nadzoru", tvrdi se u pismu koje je odaslano iz zagrebačkog centra Porezne uprave.  


Pismo je ukazivalo na punjenje kadra u Poreznoj upravi, odnosno punjenje ljudima koji su dolazili po izravnom nalogu Linića, Kralja i Šegona.

"Ovdje dolaze nekompetentni šefovi policijskih prijatelja koji danas rade nepopravljivu štetu na proračun RH", stajalo je u pismu. Danas su te informacije i službeno potvrđene na konferenciji za medije s obzirom da je ravnateljica pred novinarima potvrdila paralelnu liniju zapovijedanja u Poreznoj upravi.

Ravnateljica je trebala pasti zbog fiskalnih kasa

Prvi pravi Linićev pokušaj da smijeni Čavlović Smiljanec uslijedio je krajem 2012. godine kada se Porezna uprava pripremala za svoj najveći projekt uvođenje fiskalnih kasa. Ministarstvo financija, odnosno Linić otežavalo je posao na svaki mogući način. Iako se o tome govorilo već godinu dana Ministarstvo financija objavilo je Pravilnik o fiskalizaciji u prometu gotovinom tek 28. prosinca kada je isti objavljen u Narodnim novinama. Svega tri dana prije uvođenja fiskalnih blagajni. Linić je otputovao u Dubai, nadajući se kolapsu Porezne uprave i ostavci Čavlović Smiljanec.

No, to se ipak nije dogodilo.

Isto tako bitno je za naglasiti da je Čavlović Smiljanec ostavku podnijela premijeru Milanoviću, a ne Liniću.


Čavlović Smiljanec, naime, nije Linićev već Milanovićev kadar. A Milanović i Linić već odavno ne razgovaraju. I ono malo ljubavi što je još postojalo između premijera i ministra financija definitivno je puklo kada je Milanović donio odluku o smjeni Branka Šegona, te tu svoju odluku Liniću i ostatku nacije priopćio putem televizijskog intervjua.

Ostavka Milanoviću, a ne Liniću

Sada već bivša šefica Porezne uprave i Linićeva pomoćnica očigledno smatra da je postala kolateralna žrtva hladnog rata između svojih šefova. To objašnjava i zbog čega je, kao što je posebno naglasila, ostavku predala direktno Milanoviću, a ne svom nadređenom Liniću.

To objašnjava i zbog čega je Milanović tako žestoko branio Čavlović Smiljanec, kada je DORH-u poručio da će im za optužnicu protiv nje trebati jako čvrsti dokazi. I kada je tumačio da se između slučajeva Šegon i Čavlović Smiljanec ne mogu povlačiti nikakve paralele.

Milanović vjeruje da joj Linić podmeće?

Zanimljivo je da je Linić, usprkos svemu, ipak javno ustao u zaštitu svoje sada već bivše pomoćnice. No, Ministarstvo financija reagiralo je tek u nedjelju, dva dana nakon što je objavljeno da je istraga proširena i na nju, i to navodno samo zato jer je Milanović na tome inzistirao. Milanović je, naime, vrlo žestoko reagirao kada je informacija o kaznenoj prijavi protiv Čavlović Smiljanec izašla u javnost, i to zato što sumnja da joj je policiju i Uskok na leđa navalio upravo Linić.

Milanoviću, što se čeka?

Pročitajte više