Ljajić: Tko može pomisliti da ova vlada teži besmislenom i neostvarivom projektu Velike Srbije?

Foto:  Hina

POTPREDSJEDNIK srbijanske vlade i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haagom Rasim Ljajić ocijenio je u petak kako je rezolucija Europskog parlamenta o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju provokacija hrvatskih zastupnika i dio predizborne kampanje u Hrvatskoj.

Ljajić je gostujući na B92 pokušao umanjiti značaj rezolucije rekavši da se o njoj "raspravljalo samo jedan sat" i da su u raspravi sudjelovali "uglavnom hrvatski i još nekolicina zastupnika".

"Rezolucija nema ni pravni ni politički značaj. Tko može danas na bilo koji način pomisliti da je ova vlada Srbije usmjerena na stvaranje Velike Srbije... to bi značilo da i ja podržavam i sudjelujem u tom besmislenom i neostvarivom projektu", rekao je Ljajić, a prenosi Tanjug.

Potpredsjednik vlade je ponovio stav da Srbija ne osjeća potrebu pridavati značaj rezolucijama EP-a i Hrvatskog sabora. "Mi se na to nećemo mnogo obazirati i tome pridavati neki veliki značaj, već težimo provođenju reformi i približavanje Srbije Europskoj uniji".

Plenković: Rezolucija EP-a je prilika Srbiji da reagira za vlastito dobro

Istovremeno, hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković u Zagrebu je ponovio poziv Srbiji da osudi ratno-hušačku retoriku haškog okrivljenika.

Inicijator prijedloga rezolucije kojom su zastupnici u EP-u osudili retoriku Vojislava Šešelja, Plenković je ponovio da rezolucija također poziva Haški sud da preispita svoju odluku puštanja na slobodu optuženog ratnog zločinca.

"Rezolucija EP-a počiva na europskim vrijednostima, ona poziva Srbiju da osudi retoriku haškog okrivljenika Vojislava Šešelja, da se od nje distancira jer Srbija kao kandidat za članstvo EU-a ne može ignorirati fenomen na svojoj političkoj sceni koji vodi k destabilizaciji odnosa u regiji", rekao je hrvatski zastupnik u EP-u.

Objasnio je da je svojim ponašanjem Šešelj prekršio oba uvjeta Haškog tribunala, da ne smije utjecati na svjedoke i žrtve kao i uvjet povratka jer je jasno rekao da na poziv da se vrati u haški zatvor dobrovoljno neće ići.

"Mi ne instrumentaliziramo Europski parlament"

Izglasavanjem rezolucije zastupnici u EP-u pružili su srbijanskim dužnosnicima priliku da reagiraju "za njihovo dobro", da osude Šešeljevo ponašanje što su dosad propustili učiniti, smatra zastupnik HDZ-a u EP-u.

"Mi ne instrumentaliziramo Europski parlament", rekao je Plenković i odbacio optužbe što ih je na račun Hrvatske izrekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.


O neobvezujućoj rezoluciji prihvaćenoj u četvrtak rekao je da ima "političku snagu" i da brani europske vrijednosti.

"To je poanta našeg angažmana i vrlo jasne potpore koju smo dobili od svih političkih skupina", rekao je Plenković.

Europski parlament u četvrtak je prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Pročitajte više