Ljekarne danas obilježavaju svoj dan

Foto: Ilustracija

POD motom "Ljekarnik vam pomaže u prevenciji i liječenju šećerne bolesti", danas se obilježava 7. hrvatski dan ljekarni čime ljekarnici žele pokazati kako savjetima mogu pomoći u sprječavanju i liječenju šećerne bolesti.

Želimo naglasiti važnost ljekarništva unutar zdravstvenog sustava i unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarnicima, poručuju uz današnji dan organizatori manifestacije, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

U suradnji s tvrtkom MEDiLAB d.o.o. organizatori su ljekarne u Hrvatskoj opskrbili plakatima kojima se poziva građane da ljekarnike pitaju sve što ih zanima o šećernoj bolesti i njezinom liječenju ili o rizičnim čimbenicima za obolijevanje. O toj bolesti modernoga doba moći će se dobiti i prigodne brošure.

Datum obilježavanja dana ljekarni odabran je prema prvom pisanom spomenu ljekarne u Trogiru davne 1271., a projekt obilježavanja odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Šećerna je bolest najčešća endokrina bolest. Iako je njezina učestalost različita u raznim narodima, od nje boluje prosječno od tri do pet posto svjetskog stanovništva.

Po podacima CroDiab registra, u Hrvatskoj je u 2012. bilo 234.457 registriranih odraslih osoba oboljelih od dijabetesa.

Osnovna je osobina bolesti hiperglikemija, povišena razina glukoze u krvi. Stoga su neliječene osobe sa šećernom bolešću izložene svim opasnostima, a oštećenja koja se događaju godinama, iako nisu bolna, mogu ozbiljno narušiti rad organa u kojima se krvne žile nalaze.

Najčešće pogođeni organi su oči, bubrezi, živčane stanice, srce, noge i probavni sustav. Te promjene se nazivaju kroničnim komplikacijama šećerne bolesti. Kako se ne mogu uspješno liječiti, svrha je liječenja šećerne bolesti njihovo sprečavanje.

Pročitajte više