Ljubić tvrdi da nikad nije susreo Barišića: "HDZ 1990 se nije koristio crnim fondovima"

AFERA Fimi media odjeknula je i u BiH. Istražni organi provjeravaju navode iz iskaza bivšeg HDZ-ovog rizničara da se novcem iz crnih fondova okoristio i jedan od dva hercegovačka HDZ-a.

S milijun i 200 tisuća neproknjiženih kuna Sanader je nakon raskola u hercegovačkom HDZ-u odlučio podržati HDZ 1990 i njegovog čelnika Božu Ljubića, ispričao je USKOK-u Mladen Barišić. Iskaz o radnom ručku u jednom restoranu na makarskoj rivijeri, na suđenju HDZ-u, bivšem premijeru i ostalima, u ponedjeljak je čitala sutkinja Ivana Čalić.

"Po tom razgovoru, meni je Ivo Sanader rekao da zajedno s gospodinom Ljubićem odem u posebnu prostoriju i da mu predam novac, odnosno onih prethodno dogovorenih milijun i 200 tisuća kuna koje sam imao kod sebe. Ja sam mu tada taj novac i predao", dio je Barišićeva iskaza.

Insinuacije i spekulacije

Božo Ljubić danas je zauzet, u Strasbourgu, pa je jednom od stranačkih tajnika naložio da na medijske upite odgovori priopćenjem.

"Demantiram sve insinuacije i spekulacije koje se vežu za moje ime ili stranku HDZ 1990 iz navodnog iskaza gospodina Barišića danog USKOKU. Naime, nisu nam poznati detalji iskaza već samo fragmenti preneseni od strane medija.HDZ 1990 nije nikada dobio novčanu potporu od HDZ-a RH. Štoviše, gospodina Barišića nikada osobno nisam susreo."

Istraga pokrenuta i u BiH

Jesu li u pitanju insinuacije i spekulacije ili se jedan krak HDZ-ove korupcijske hobotnice, od Zagreba preko Tučepa protegao i do Mostara, provjerava Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, potvrdila nam je glasnogovornica Željka Kujundžija.

"Mi smo putem medija upoznati sa svjedočenjem Mladena Barišića na suđenju Ivi Sanaderu. Naravno da ćemo provjeriti ove podatke i ako se dokaže da postoji osnovana sumnja, naravno da ćemo obavijestiti tužiteljstvo BIH", rekla nam je Kujundžija.

Prikupljanje i analiziranje podataka za sada ne uključuje i saslušanje Bože Ljubića, koji priopćava da ga nitko iz SIPA-e i USKOK-a nije kontaktirao, kao ni saslušanje drugih aktera ručka u Tučepima o kojem je iskazao Mladen Barišić.

"Na kojem sam bio sa gospodinom Ljubićem, Ivom Sanaderom, Lukom Bebićem i nekim drugim lokalnim službenicima. Na tom sastanku, odnosno ručku bilo je raspravljano o situaciji 11. izbornoj jedinici", dio je Barišićeva iskaza.

Pročitajte više