Lorencin: Pet zainteresiranih za Kupare

Foto: Wikimedia

U BERLINU je otvoren ITB, jedan od vodećih svjetskih sajmova turizma na kojem se očekuje 170 tisuća posjetitelja. Predstavlja se više od deset tisuća izlagača iz više od 180 zemalja. Zemlja partner je Meksiko, a predstavlja se i naša zemlja kojoj su Nijemci najznačajniji gost i koji ostvare oko 21 posto noćenja. Turistički sektor trebao bi zabilježiti rast u ovoj godini od 4,5 posto. Mogu li to ugroziti krizna žarišta poput Ukrajine i Egipta?

Svjetska turistička organizacija predviđa rast u turizmu od 4,5 posto. Osobito je zanimljiv grčki turistički povratak - očekuje se rast veći od 50 posto.

George Grafakos, izvršni direktor jednog lanca luksuznih hotela na Santoriniju, za Media servis je rekao da će grčki turizam biti na zavidnoj razini. Cijene su snižene još 2012.

"Ne mislim da ovaj ogroman porast ima veze s krizom u Ukrajini i Egiptu. Grčka je jednostavno mnogim europskim potrošačima postala iznimno dostupna zemlja".

Grčka nudi puno i bilo je vrijeme za oporavak, a oporavlja se i španjolsko tržište.

Hrvatska koja je imala uspješnu 2013., i nada se blagom porastu. Negativan utjecaj kriznih žarišta se ne očekuje.

Lani dva milijuna njemačkih gostiju

Naše najvažnije tržište je Njemačka. Ono bi moglo porasti za 5 posto u odnosu na lani. Nijemci su voljni putovati. 14 milijuna aranžmana prodano je lani, a rani booking pokazuje da su fokusu tradicionalna mediteranska odredišta. U Hrvatsku je lani stiglo dva milijuna njemačkih gostiju.

Direktorica HTZ Meri Matešić i ministar turizma Darko Lorencin u optimističnom tonu.

"Hrvatska je za sada u top pet odmorišnih destinacija za njemačke goste ali naš je cilj s obzirom na potencijal ovog tržišta i na njegove mogućnosti, ne samo rast, ono što uvijek govorimo, u špici sezone, već ovdje vidimo i snažan potencijal ovdje i u dijelu pred i post sezone. Vjerujemo da možemo i dalje rasti na njemačkom tržištu", ističe Matešić.


"Ući ćemo u predsezonu i vidjet ćemo da ćemo još itekako imati vremena reagirati za glavnu sezonu na onim dijelovima tržišta gdje se to pokaže potrebnim".

A po pitanju eventualnog snižavanja cijena, ministar kaže.

"Jedina stvar na koju mi najmanje možemo utjecati ili ne utječemo uopće su cijene".

Predstavljaju se i specijalizirane vrste turizma

Danas je Hrvatska predstavila turističku ponudu ispred sedamdesetak njemačkih novinara. HTZ je potpisala Ugovor o suradnji s njemačkom grupacijom DER Touristik.

Na sajmu u Berlinu predstavljaju se i specijalizirane vrste turizma, poput avanturističkog ili onog za LGBT zajednicu. Mnogi su uvjereni da tu potencijala ima i Hrvatska. U nedjelju se zatvara natječaj za Kupare, a ministar Lorencin u Berlinu otkriva - pet je zainteresiranih.

"Imamo informaciju da su određeni interesenti preuzeli dokumentaciju. Tijekom ovog tjedna, pretpostavljamo da će doći i do predaje pisama namjera i sve ćemo o tome idući tjedan kada budemo imali konkretne interese. Mi već radimo i na ovom glavnom natječaju", kazao je Lorencin.

Pročitajte više