Lorencin: Zaradom ćemo premašiti rekordnu 2008.

Foto: FAH

TURISTIČKA sezona u punom je jeku. Na Jadranu je sve više turista, a turistički djelatnici zadovoljno trljaju ruke. Da smo na pragu "rušenja" po zaradi rekordne 2008. u intervjuu za Media servis potvrdio je ministar turizma Darko Lorencin. Otkrio je i da u srpnju očekuje rast noćenja od 3 do 5 posto, a osvrnuo se na otvorenje dva, 50 milijuna eura vrijedna projekta, u Šibeniku. S ministrom je razgovarao je Andrej Štrkalj.

Jučer je otvoren novi hotel u Šibeniku, kao i prva hrvatska marina za megajahte, koliko takve investicije znače za hrvatski turizam?

Hotel poput D-Resorta u Šibeniku u potpunosti se uklapa u našu strategiju razvoja turizma jer ona teži i za hotelskim smještajem i za povećanom kvalitetom smješaja. U ovom konkretnom slučaju radi se o pet zvjezdica i radi se o prvoj hrvatskoj marini sa pet sidara.

Turski ulagači posebno su pohvalili lokalnu i državnu administraciju, znači li to da smo konačno uklonili te birokratske barijere koje su često kočile velike investicije?

Investicijska klima je značajno poboljšana što i sami ulagači potvrđuju i to ne samo turski već i svi ostali ključni igrači. Jasno posla još uvijek ima puno, samo je dio posla napravljen. Još jedanput nas sigurno toliko čeka jer se investcijska klima dnevno poboljšava.

Nije tajna da Hrvatskoj nedostaje hotelskog smještaja, no pomaka na tom planu ovog ljeta itekako ima?

Ima, svakako. Mi smo si zacrtali u okviru naše strategije do 2020 7 milijardi eura investicija od čega je gotovo 50 posto namijenjeno hotelskom smještaju, njega sada ima oko 13 posto u strukturi. Svakako s drugim našim ciljevima kao što su produljene turističke pred i post sezone hotelski smještaj tu pruža jednu veliku podršku. Posljednje dvije godine trend je da privatni smještaj nam lagano prerastaju ili u pansione ili u male hotele s posebnom ponudom.

Turistička sezona u punom je jeku, imate li već kakve naznake za srpanj?

Budući da je prošlogodišnji srpanj imao pad od nešto malo više od 2 posto, računamo da i ovogodišnji srpanj, sam za sebe, imao nekakav rast od između 3 do 5 posto u noćenjima. To su nam nekakve projekcije. Pretpostavka je i realno je za očekivati rast financijskih pokazatelja na toj razini.

U prvih šest mjeseci bilježimo 7 posto više turista nego lani, nastavi li se ovaj trend možemo li po zaradi premašiti rekordnu 2008.?

Svakako. Sada imamo podatke samo za prva tri mjeseca, kada je porast prihoda u odnosu na prva tri mjeseca 2014. godine bio gotovo 15 posto veći, a ukoliko pogledamo apsolutni iznos u ta tri mjeseca, uprihodovani je 45 milijuna eura više nego prethodne godine. Upravo toliko je iznosila razlika između čitave 2014. i čitave 2008. godine. Praktički, mi smo s ovim pokazateljima prešli već 2008. godinu i po financijskim pokazateljima. Preostaje nam samo da se ovaj glavni turistički mjesec odvije redovito i idemo prema kraju jedne jako jako dobre turističke godine.
 

Pročitajte više