Lovrić: Liječnička komora je produženi instrument vlasti

Screenshot: HRT

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika nezadovoljna je radom Hrvatske liječničke komore i žele uvesti promjene u njeno funkcioniranje. HLK opisuju kao organiziranu skupinu umirovljenih liječnika koji ne štite interese struke.

Doktor Krešimir Luetić tvrdi kako HLK do sada nije bila servis već su "članovi kroz članarinu servisirali komoru".

Za HRT je kazao je kako su iz HUBOL-a poslali prijedlog da se vodstvo HLK bira digitalnim putem te da se uvede sustav "1 član 1 glas", no to im je odbijeno.

HUBOL je nezadovoljan starosnim sastavom vodstva Komore u kojem ima umirovljenih liječnika.

Lovrić: HLK je produženi instrument vlasti

Doktor Zvonimir Lovrić, jedan od osnivača HUBOL-a, kazao je u Hrvatskoj uživo kako HLK nije strukovna niti stručna te da se pokazala kao produženi instrument vlasti.

"Većina liječnika bi se iščlanila iz HLK kada bi to bilo moguće", kazao je Lovrić.

Kazao je i kako su prije šest ili sedam godina tražili uvid u financijsko stanje HLK, no tvrdi da ga nisu mogli dobiti. Kazao je i kako se nezadovoljstvo HLK vidi i u slaboj izlaznosti na izbore.

Doktor Hrvoje Minigo, predsjednik HLK, kazao je u emisiji Hrvatska uživo kako nije točno da su "organizirana skupina umirovljenih liječnika".

"Moj dopredsjednik ima 40 godina", izjavio je Minigo i dodao da svi umirovljeni liječnici imaju licence te još uvijek mogu operirati, a neki to i rade. Smatra i da je tu riječ o starosnoj diskriminaciji.

Prihodi HLK prošle godine 15 milijuna kuna


Kazao je i kako HLK ima svoje javne ovlasti.

"Vodi imenik doktora, daje licence, provodi stručni nadzor i određuje najniže cijene  usluga", pojašnjava Minigo. Napomenuo je kako je prošle godine HLK uprihodila 15 milijuna kuna, no to je bilo zbog licenci. Godišnji prosjek je oko 12 milijuna kuna.

Objasnio je da dio novaca odlazi na zaposlene u HLK te da svake godine angažiraju revizorsku kuću koja provjerava kako se potrošio novac unutar komore.

Minigo se na čelu HLK nalazi 12 godina i ne planira se prijaviti na nove izbore.

Pročitajte više