Lovrić Merzel ostaje u zatvoru još dva mjeseca

Foto: Hina/Index

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu odlučio je produžiti pritvor sisačkoj županici Marini Lovrić Merzel za još dva mjeseca, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kazenenog djela.

Usprkos tome, sisačko-moslavačkoj županici ostavka i dalje ne pada napamet, prenosi za Media servis njezin odvjetnik Berislav Živković. Odvjetnik Živković je najavio da će se vjerojatno ponovno žaliti Ustavnom sudu jer njegova branjenica smatra da ju se prisiljava kako bi u zamjenu za slobodu podnijela ostavku na dužnost županice.

Uskok je na početku istrage predložio više od stotinu svjedoka i naknadno još desetak, a nakon tri mjeseca neispitanih je ostalo 30-ak svjedoka, kaže Živković.

Uskok proširio istragu

Lovrić Merzel odbacuje optužbe da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za još 200.000 kuna.

Uskok je, po neslužbenim informacijama, proširio istragu protiv Lovrić Merzel zbog navodnog sklapanja fiktivnih ugovora s vijećnicima Županijske skupštine.

Ustavni sud odbio žalbu županice

Podsjetimo, Ustavni sud odbio je prošlog tjedna ustavnu tužbu SDP-ove županice na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji joj je krajem travnja za dva mjeseca produljio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela.

Berislav Živković, odvjetnik Marine Lovrić Merzel, početkom lipnja podnio je ustavnu tužbu navodeći da su njegovoj branjenici, osumnjičenoj za korupciju, produljenjem pritvora povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom.

No, Ustavni sud je u odluci, koju je objavio na internetskim stranicama, zaključio da odluka Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke ne dovodi do povrede ustavnog prava Merzel na slobodu zajamčenu Ustavom.

Naveo je pritom kako nema razloga sumnjati u činjenice koje su utvrdili istražni sudac i vijeće Županijskog suda kada su Lovrić Merzel produljili istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ocjenjujući ih dostatnima i relevantnima.

Pročitajte više