Luka Rijeka mogla bi profitirati od gradnje termalne elektrane u BiH

Foto: Arhiva

IZGRADNJA 600 milijuna eura vrijedne termoelektrane u Stanarima, BiH nedavno je započela. Luka Rijeka je odabrana kao uvozna luka za gotovo svu opremu i materijal, što znači da bi kroz luku moglo proći oko 50 tisuća tona tereta za vrijeme trajanja projekta. To će biti prijeko potreban poticaj za kontejnerski terminal u Rijeci koji je u 2012. generirao 126.000 TEU prometa, piše iCapital.

Kao dio pripreme za očekivani porast volumena aktivnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, Luka Rijeka je nedavno završila prvu razvojnu fazu proširenja kontejnerskog terminala Brajdica.
 
Kompanija Adriatic Gate Container Terminal investirala je više od 30 milijuna eura u opremanje novog pristaništa i skladišnog prostora za kontejnere, izgrađenog od strane Lučke uprave Rijeka kao dio Rijeka Gateway projekta. Proširenje terminala uključuje 320 metara novog pristaništa, udvostručen skladišni kapacitet, dvije post-panamax obalne dizalice, šest kontejnerskih mostova za skladišni prostor te još dva kontejnerska mosta za željeznicu. Spomenute investicije trebale bi omogućiti terminalu Brajdica 24% veći promet u 2013. u iznosu 157.000 TEU, prema planu menadžmenta koji također predviđa 245.000 TEU u 2015.
 
Planiranom dokapitalizacijom Luka Rijeka bi osigurala dio sredstava za dovršetak drugog kontejnerskog terminala Zagrebačko pristanište, projekta vrijednog 70m EUR koji bi u konačnici (2017.) trebao imati kapacitet oko 500.000 TEU godišnje, kao i za razvoj pozadinskog terminala na Škrljevu vrijednog oko 40m EUR. Samim time, čelnici luke očekuju porast ukupnog kontejnerskog kapaciteta na preko 1.000.000 TEU godišnje do 2017.
 
Istovremeno, Luka Ploče također investira u proširenje volumena poslovanja. Naime, domaća građevinska kompanija Viadukt je u konzorciju s lokalnim partnerima potpisala 84,5 milijuna kuna vrijedan ugovor s Lukom Ploče oko izgradnje novog ulaznog kompleksa. Projekt bi se trebao kompletirati u roku 18 mjeseci.
 
 

Pročitajte više