MIG-ovi otvorili i zatvorili mimohod, građane oduševila teška mehanizacija

Foto: Željko Lukunić, Patrik Maček/Pixsell, Index, Hina

NAJSPREMNIJI hrvatski vojnici i policajci pokazali su se na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.


U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.

Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. Savršeno uvježbani, motivirani, poticani pljeskom mnoštva građana sjajno su odradili zadani im posao.

Kada je nešto iza 18 sati predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla zapovjed "Neka mimohod krene!", nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 20 topovskih plotuna još je jednom podsjetilo na 20 obljetnicu Oluje, na činjenicu da je ta akcija krenula u petak, 4. Kolovoza 1995. i da su drugog dana, 5. Kolovoza hrvatske snage ušle u Knin, središte srpske pobune u Hrvatskoj.

Kninska zastava zavijorila se iznad Zagreba

Knin je u utorak simbolično bio u Zagrebu, trenutak kad se prva, 20 metarska, kninska zastava zavijorila križanjem Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice, za mnoge je građane bio preemotivan, pojedinci nisu uspjeli zaustaviti suze.

Dodatno su emicije pojačavali stihovi hrvatske himne Lijepa naša koju je u tom trenutku maestralno pjevala djevojčica Mia Negovetić (12) uz pratnju Klape HRM sv. Juraj i orkestra Hrvatske vojske.

Kninsku zastavu na svečanost su donijeli vojni kadeti, kojima je pak, dok su prelazili Vukovarsku ulicu, glazbena kulisa bila obredni dubinski napjev Ljelja, tradicija sela Gorjani u Đakovštini.

Na mimohodu i vukovarski branitelji

Zagreb nije zaboravio ni Vukovar, dok je 204. Vukovarska brigada, u okviru pješačkog dijela vojnog mimohoda, prolazila istoimenom ulicom, građani su je bodrili pljeskom i uzvicima odobravanja.

Dojmljivo je bilo i odavanje počasti poginulima u "Oluji", unatoč tisućama okupljenih građana, za minute šutnje čula se samo tišina.

Sam vojni mimohod bio je sastavljen od tri djela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehaniziranog. Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, veterane, invalide, da vidi živopisne povijesne postrojbe predvođene sinjskim Alkarima, koji za nekoliko dana obilježavaju 300-tu obljetnicu viteške igre alke.

Bez daha su okupljene ostavili piloti akrobatske grupe "Krila oluje", koji su pokazali mali, ali dojmljiv dio svojih sposobnosti.

Impresivna kolona oklopnih vozila dobila je dug i snažan pljesak građana, vojnicima i vojnikinjama koji su njma upravljali, na licima se čitao ponos. Inženjerija, veza, logistika, topništvo, haubice, lanseri raketa, kamioni, topovi, svi sudjelovali u mimohodu.

Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Vukovarskom su prošle i operativno civilne snage, službe koje nam trebaju gotovo svakodnevno, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja.

MiGovi, koji su ga otvorili, zatvorili su svečani vojni mimohod.

Državni vrh pratio mimohod

Mimohod je pratilo i više stotina uzvanika, među njima državni vrh s predsjednicom Republike i vrhovnom vojnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, generali iz Domovinskog rata, među kojima i general Ante Gotovina, koji je i simbol "Oluje" i hrvatske vojne pobjede.

Po završetku mimohoda državni vrh se uputio na Gornji grad, gdje će na platou Gradec biti priređen svečani prijem za uzvanike, a zagrebačko obilježavanje "Oluje" završit ce vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića. 

Tijek događaja:

19:20  "Ponosna sam. Moji su sudjelovali u Oluji, pa su svake godine ovo posebni dani nama. Lijepo je vidjet ovo, biti tu da vidimo vojsku nasu", rekla nam je Ana.


"Došao sam vidjeti što plaćamo, zato sam tu, haha", dobacio je dobro raspoloženi umirovljenik.

"Doveo sam obitelj i djecu da vide, ne vidi se ovo često, pa da se mogu sjetiti da su gledali svečanu vojnu paradu, ipak je ovo dio povijesti", kaže Ivan, koji je došao s dvoje djece i suprugom.

"Ovi avioni su bili fantastični, i kanaderi i helikopteri su bili zanimljivi. Sad čekamo tenkove, to će isto biti super." kaže skupina prijatelja koji su paradu došli gledati iz Dalmacije.

19:10 U tijeku je postroj motoriziranih snaga, fotke možete vidjeti u galeriji

18:57 Krila Oluje oduševljavaju

18:49 U tijeku je predstavljanje Hrvatskog zrakoplovstva

18:38 "Ne znam što bih rekao, evo kod mene je i rodbina iz Amerike, došlo je nas puno pogledati sve ovo. Ipak je prvi put da se ovo može gledati. Najviše nas zanima ovo teško naoružanje vidjeti", rekao nam je Marko.

"Atmosfera ovdje je dobra, zanimljiva. Naravno, najviše iščekujem mašineriju, to će svakako biti zanimljivo vidjeti", rekao nam je Luka.

18:34 U mimohodu povijesnih postrojbi sudjelovala je i jedna ženska postrojba - Križevačka djevojačka straža

18:18 Kolinda je izdala zapovijed: Neka mimohod krene!

18:14  "Ma super je, ne vidi se ovako nešto svaki dan. Ovdje smo od 17 sati i mislimo ostati do kraja, a dolazi i još naših prijateljica. Atmosfera je super", kazale su Indexu Petra i Ana koje su došle gledati paradu.

18:09 Minutom šutnje odaje se počast svima poginulima za Hrvatsku

18:07 12-godišnja Mia pjeva himnu

17:52 Među VIP uzvanicima su i generali Ante Gotovina te Mladen Markač

17:50 Građani aplauzom pozdravljaju predsjednicu i ministra

17:45  Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Most mladosti. Dočekao ju je ministar obrane Ante Kotromanović. Zajedno obilaze vojni postroj dug gotovo četiri kilometra.

17:22 "Bio sam djelatnik hrvatskog vojnog učilišta i nekoliko dana uoči Oluje nastava je prekinuta, momci su s teorijskog otišli u praktični dio i izvojevali jednu od najvećih pobjeda u hrvatskoj povijesti. Na današnji dan započeo je jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti. Da nije bilo Oluje ne bi bilo ni Hrvatske, Hrvatska ne bi bila cjelovita. To je i odgovor svim ovim navodnim mirovnim inicijativama koje se javljaju ovih dana i poručuju nam da ne bi trebali slaviti Oluju nego mirnu reintegraciju. Da nije bilo Oluje, ne bi bilo ni mirne reintegracije. Oluja ne samo da je bila neizbježna kao vojna opcija, nego se nije smjela ni odgoditi", izjavio je za Novu TV Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

17:15  Svečana loža lagano se puni brojnim uglednicima iz javnog života, te aktivnim i bivšim djelatnicima Hrvatske vojske

17:07 Građanima koji su došli vidjeti vojnu paradu podijeljeno je više tisuća hrvatskih zastavica, kojima mašu uz Vukovarsku ulicu. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ranije je pozvao sve građane da svoje domove ukrase hrvatskom trobojnicom povodom obilježavanja 20. obljetnice Oluje. Ako ste vi okitili kuću ili automobil šaljite nam foto@index.hr

16:48 Na križanju Miramarske i Vukovrske na razglasu trešti glazba iz 90-ih, "Dosta je rata", ljudi su se okupili i čkaju sa zastavicama
 

16:35 Paradu dočekuju i u Savskoj, kako? Što su napisali na šator, pročitajte ovdje

16:00 Oko Lisinskog je sve prazno. Promet je zatvoren, a nema niti pješaka.

Pročitajte više