MMF: Za 10 godina bi se cijena nafte mogla udvostručiti

U IZVJEŠTAJU koji je izradio Međunarodni monetarni fond stoji kako bi se cijena nafte u sljedećih deset godina mogla udvostručiti.

Upozoravaju da bi kombinacija povećane potražnje i smanjene ponude mogla imati nesagledive posljedice za svjetsku ekonomiju. "U ovom desetljeću bi se realna cijena nafte postupno mogla udvostručiti na temelju procjene da će se malo povećati proizvodnja nafte", piše u dokumentu MMF-a te se dodaje kako je to još neistraženi teritorij za svjetsku ekonomiju, koja nikada nije imala tako visoke cijene više od nekoliko mjeseci, piše Telegraph.

"Cijene ostaju visoke"


Direktorica Međunarodne energetske agencije upozorava da visoke cijene nafte već sada prijete izlasku svjetske ekonomije iz krize. Maria van der Hoeven je kazala da, iako su cijene posljednjih tjedana pale, njihovoj stabilnosti još uvijek prijeti politička kriza oko Irana, ograničeni preostali izvori za proizvodnju te neplanirano povećanje potražnje. "Cijene ostaju vrlo visoke", kazala je na konferenciji u Australiji te dodala kako te visoke cijene predstavljaju stvarnu prijetnju oporavku ekonomije.

Cijena barela nafte tipa Brent je početkom 2012. godine porasla iznad 120 dolara, dok se jučer prodavala za 110 dolara. To je najniža razina od siječnja ali je, prema standardima iz prošlosti, još uvijek vrlo visoka.

Pročitajte više