"MOL sustavno krši svoje obveze, a Vlada gleda skrštenih ruku"

Foto: Inaš/Press fotografije

NEKOLIKO stotina radnika Ine danas je prosvjedovalo na Trgu svetog Marka tražeći od Vlade očuvanje vodeće hrvatske naftne kompanije i radnih mjesta, ali i hrvatskih nacionalnih interesa i energetske neovisnosti zemlje. Riječ je o drugom takvom prosvjedu pred Vladom u svega nekoliko mjeseci, ujedno i kulminacijom niza aktivnosti koje je pod sloganom "Ina radi, MOL se gradi" proteklih dana organizirao Sindikat radnika Ine i društava Ine Zagreb - Inaš, članica Hrvatske udruge radničkih sindikata - HURS, i braniteljske udruga Ine.

"Žao nam je što su neki od vas i deset sati putovali kako bi bili ovdje, ali nemamo izbora. Prisiljeni smo na ovakve akcije jer nam Uprava Ine ne omogućava razgovor o upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom i pravima njenih radnika kroz socijalni dijalog. MOL, čiji je kreditni rejting jedna od najvećih svjetskih kreditnih agencija Fitch jučer proglasila smećem s daljnjom negativnom prognozom, svoje greške ponavlja na nama. Stoga još jednom upućujemo apel prema Vladi Republike Hrvatske, koja je kao 45 postotni vlasnik Ine dužna zaštiti hrvatske nacionalne interese. Krajnje je vrijeme da Vlada odluči želi li da se najveća hrvatska naftna kompanija spasi i razvija u regionalnog lidera ili svede na običnu podružnicu MOL-a. Ako oni ne znaju što žele, radnici Ine znaju. Želimo pravu naftnu kompaniju, a ne trgovca žvakaćim gumama!", poručila je pred okupljenim prosvjednicima predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović.



Dok se Rilović u svom govoru osvrnula na niz primjera sustavnog kršenja obaveza definiranih u Ugovora o strateškom partnerstvu, te uputila zahtjev prema predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i Predsjedniku Ivi Josipoviću za hitnim zaustavljanjem takve prakse, njen kolega iz HURS-a pozvao je na otvaranje procesa pregovora o izmjenama i dopunama spornog Ugovora.


"Uprava Ine koristi premoć zasnovanu na dioničarskom ugovoru nastalom u koruptivnim okolnostima sukladno prvostupanjskoj presudi, te rastače nekadašnjeg naftnog giganta i pretvara ga u svoju podružnicu. Tražimo od Vlade RH da raskine štetni dioničarski ugovor po nepravomoćnoj sudskoj presudi nastao kao plod kriminala te da u istinskim pregovorima s mađarskom stranom definira zdrave temelje daljnjem razvoju Ine. Razvoja nema bez ulaganja, a mi danas živimo na ulaganjima od prije deset i više godina što i jest glavna zamjerka MOL-u", rekao je u svom govoru na Markovom trgu predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Braniteljske udruge Ine također su izrazile svoje nezadovoljstvo i bojazan vezanu za sadašnjost i budućnost Ine. "Nema države, a posebice članice Europske unije, koja ne štiti opće interese svoje države, odnosno javne interese svojih građana. Nedvojbeno, za svaku državu pa tako i za Hrvatsku, energetska neovisnost je opći, odnosno javni interes što svakako uključuje opskrbu prirodnim plinom i naftnim derivatima. Uvidom u Nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine ne vidimo jačanje pozicije Vlade Republike Hrvatske. Upravo suprotno, očito je ukidanje svih prava zaštite interesa i sigurnosti Hrvatske. Danas se u  Ini želi uništiti Trgovina na malo pod izlikom održivog razvoja, sutra to čeka Rafineriju nafte Sisak, a prekosutra Istraživanje i proizvodnju nafte i plina i druge dijelove Ine. Iskazujemo veliko NE takovim namjerama", poručio je predstavnik Udruga branitelja Ine Miljenko Balaško.



Na prosvjedu se još jednom upozorilo na projekt "Postanite poduzetnik", kojim se benzinske postaje daju u franšizu privatnim poduzetnicima. Iz sindikata upozoravaju da implementacija projekta, za sve zaposlenike uključene u program, znači trenutačan raskid ugovora o radu s Ina d.d., čime zaposlenici gube sva stečena prava i otvara se prostor za drastično smanjenja plaća i daljnje otkaze.

Prosvjed je podržao i Sindikat nafte i petrohemije Federacije BiH koji djeluje u članicama Ina Grupe HOLDINE Sarajevo i Ina BiH te Energopetrolu Sarajevo, koji se nije mogao pridružiti današnjem prosvjedu, ali je izrazio želju za aktivnom suradnjom svojih članova u daljnjim aktivnostima u strahu od primjene franšiznog načina poslovanja maloprodaje u Bosni i Hercegovini.

Zahtjevi upućeni prema Vladi na Trgu svetog Marka:

  • očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva
  • hitno zaustavljanje sustavnog kršenja obaveza MOL-a definiranih u Ugovoru o strateškom partnerstvu imenovanje pregovaračkog tima sastavljenog od stručnjaka, a ne od političara i otvaranje procesa pregovora o njegovim izmjenama i dopunama
  • sprječavanje izdvajanja maloprodaje iz Ina,d.d., otvaranje procesa pregovora za ostanak radnika u Ina,d.d., a koje se poslodavac u travnju kroz pisano očitovanje zaustavio, sprječavanje provođenja operativnih modela maloprodaje na štetu radnika Ine i Ine te stvarnu modernizaciju benzinskih postaja, uz zaustavljanje daljnjeg gubitka tržišta maloprodaje Ine ne samo u Hrvatskoj nego i na tradicionalnim Ininim tržištima u regiji
  • zaustavljanje pretvaranja rafinerije Sisak u skladište derivata iz Mađarske, koja trenutačno prerađuje samo 500.000 tona nafte godišnje što je 4 puta manje od stvarnih mogućnosti i to kroz nastavak njene modernizacije u koju je do sada uložena samo četvrtina od planiranih sredstava i nastavak modernizacije rafinerije Rijeka, koja kasni godinama.
  • ulaganja u nova Inina plinska i naftna polja, prije nego što iscrpimo i zadnje kapi nafte i plina iz prastarih nalazišta realiziranih prije 10 i više godina pokretanje hrvatskog gospodarstva kroz prekid prakse korištenja mađarskih dobavljača i ponovno uspostavljanje suradnje Ine s hrvatskim poduzetnicima.

Ina: Aktivnosti sindikata Inaš su izašle iz okvira konstruktivnog i opravdanog dijaloga


"Ina je već niz godina jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija, najveći izvoznik u državi i jedan od najvećih ulagača te svi koraci koje poduzimamo imaju samo jedan cilj - da kompanija ostane dugoročno uspješna te da se postave zdravi i čvrsti temelji za njezin daljnji rast. To  je osnovni uvjet da Ina bude pouzdan i siguran poslodavac te pouzdan porezni obveznik u budućnosti. 

Kada spominjemo 'poduzetnički model', još  jednom ističemo kako je riječ o svega 5 posto ukupnog broja postaja. Iskustva brojnih svjetskih naftnih kompanija koje već godinama uspješno primjenjuju ovaj model dovoljno govore u prilog odluci o provedbi ovog pilot projekta. Istovremeno, niti Hrvatska nije izuzeta od takve prakse te ona ne predstavlja nikakvu novinu na domaćem tržištu. 

Vezano uz prosvjede u organizaciji sindikata Inaš i bez podrške ostala tri sindikata koja djeluju unutar Ine, smatramo kako su  navedene aktivnosti izašle iz okvira konstruktivnog i opravdanog dijaloga u kojem bi sindikat općenito trebao djelovati. Iznenađujuće je da se dovode u pitanje odluke poslovodstva vezane uz dnevno poslovanje, kao i strateške odluke o poslovanju i budućnosti kompanije. 

Mjesto za raspravu, po pitanju maloprodajnog modela, a koja se ovih dana pokušava voditi u medijima, jedino je i samo unutar kompanije", stoji u priopćenju Ine.

Pročitajte više