MOL traži da INA isplati izvanrednu dividendu od 2 milijarde kuna!

Foto: Hina

MAĐARSKI MOL zatražio je danas od upravnog odbora Ine da sazove izvanrednu skupštinu dioničara koja bi trebala odlučiti o isplati izvanredne dividende.

MOL će na toj skupštini tražiti da Ina isplati dividendu u ukupnom iznosu od 2 milijarde kuna, koja bi se trebala isplatiti iz zadržane dobiti, priopćili su iz mađarske naftne kompanije.

MOL: Spasili smo INA-u od stečaja i stvorili profitabilnu kompaniju

"MOL je spasio Inu od stečaja, stabilizirao je njene financije i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom. Nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o opozivu dozvola za istraživanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dioničari smatraju da Ministarstvo ne podržava povoljnu investicijsku klimu, i da je došlo vrijeme da se dioničarima vrati uloženo“, navode iz mađarskog MOL-a.

>Rat za Inu: Ministarstvo gospodarstva ponovno Ini oduzelo dozvole za istraživanja

Da podsjetimo, INA je u listopadu zaprimila je presudu Visokog trgovačkog suda kojom se prihvaća Inina tužba i poništavaju Rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva od 29. srpnja 2011., kojim su oduzete Inine dozvole za istraživanje mineralnih sirovina u istražnim područjima “Sava” i “Sjeverozapadna Hrvatska”.


Prema procjenama stručnjaka, radi se o poljima sa vrlo velikim potencijalom.

Nakon toga INA 18. studenog ove godine prima rješenje Ministarstva gospodarstva kojim se kompaniji ponovno oduzimaju dozvole za istraživanje na spornim poljima, unatoč tome što je Visoki upravni sud u rujnu donio presudu o poništavanju rješenja iz 2011. godine.

Ministarstvo gospodarstva jučer je priopćilo da je donijelo nova rješenja u skladu s uputom Visokog Upravnog suda iz predmetnih presuda, a koje se odnosi na oduzimanje odobrenja INA-i za istraživanje na istražnim prostorima "Sava" i "Sjeverozapadna Hrvatska“.

Ministarstvo gospodarstva: INA nije provodila istraživanja u skladu s odobrenjem

"Ministarstvo je ponovno prikupilo sve vjerodostojne dokaze i iste detaljno obrazložilo u novim rješenjima što konkretno znači da Ministarstvo gospodarstva ne odstupa od prije donijetih rješenja Inače, Ministarstvo gospodarstva je oduzelo istražne prostore "Sava" i "Sjeverozapadna Hrvatska" društvu INA – Industrija nafte d.d., jer ta tvrtka nije provodila istražne radnje u skladu s odobrenjem.", priopćili su iz Ministarstva gospodarstva.
 
Osim toga, u jučerašnjem priopćenju Ministarstvo upozorava "da je pogrešno prikazivati gore navedene presude Visokog Upravnog suda Republike Hrvatske kao poništenje rješenja Ministarstva gospodarstva radi nevaljanih osnova, obzirom da je Visoki Upravni sud predmete vratio Ministarstvu gospodarstva s nalogom da donese nova rješenja na temelju članka 39., stavak 2. Zakona o upravnim sporovima."
 

Pročitajte više