Mađarska središnja banka osigurala 1,1 milijardu eura za konverziju svih kredita u forinte

Foto: Hina

MAĐARSKA središnja banka osigurala je iznos od 1,1 milijarde eura kojim će se svi preostali krediti vezani uz strane valute konvertirati u forinte.

Nakon što je prošle godine Mađarska omogućila konverziju stambenih kredita, od kojih je većina bila vezana uz švicarski franak, sada idu korak dalje, te će i sve ostale vrste kredita, poput potrošačkih ili onih za kupnju automobila, prebaciti u lokalnu valutu.

"Iz perspektive financijske stabilnosti, poželjno je sve kredite kućanstava konvertirati u forinte. Nenamjenski i auto krediti vezani uz strane valute izlažu valutnom riziku 250 tisuća kućanstava. Slijedeći odluku Monetarnog vijeća, Mađarska središnja banka spremna je sudjelovati u konverziji preostalih kredita vezanih uz strane valute u forinte, na način da će osigurati neophodan iznos stranih valuta. Program koji je usvojilo Vijeće trebao bi osigurati nesmetanu konverziju kredita, bez značajnijeg utjecaja na tečaj i financijsku stabilnost", navodi se u priopćenju Mađarske središnje banke.

Márton Nagy, direktor Mađarske središnje banke, u intervjuu za lokalni tjednik Heti Válasz, još je u travnju najavio ovaj potez, uz objašnjenje da je to potrebno učiniti kako bi se eliminirao rizik tečajnih razlika na financijski sustav.

HNB smatra da bi konverzija kredita u kune ugrozila devizne rezerve

Hrvatska narodna banka odbacila je mogućnost primjene tzv. "mađarskog modela", odnosno konverzije kredita u stranim valutama u kune.

HNB je u siječnju objavio analizu o kreditima u CHF i nekim mogućnostima državne intervencije među kojima je bio i tzv. mađarski model, odnosno konverzija svih valutno indeksiranih kredita (i CHF i euro) u kunske.

Provedbom konverzije, prema procjenama HNB-a, međunarodne pričuve Hrvatske smanjile bi se za više od 70 posto, odnosno one bi pale ispod 3 milijarde eura, što bi, prema njihovom mišljenju moglo imati nesagledive posljedice na ukupno gospodarstvo.

 
 
 
 

 

Pročitajte više