Mađarski predsjednik ostao bez doktorata: Prepisao 200 od 215 stranica doktorske disertacije

MAĐARSKI predsjednik Pal Schmitt odgodio je sve svoje obveze danas, nakon što je jučer zbog plagiranja ostao bez doktorata.

U istrazi budimpeštanskog sveučilišta Semmelweis otkriveno je da je veliki dio Schmittovog doktorata prepisano. Položaj predsjednika u Mađarskoj je uglavnom ceremonijalan. Schmitt demantira optužbe te se protivi pozivima mnogih da podnese ostavku.

Prepisao 200 od 215 stranica doktorske disertacije


Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da predsjednik sam mora odlučiti što će učiniti. "Nitko osim njega ne može odlučiti", kazao je Orban kojega javnost vidi kao bliskog Schmittovog saveznika. Sveučilište je pokrenulo istragu nakon što su se mediji u siječnju raspisali o plagijatu predsjednika Schmitta. Rektor je odmah osudio "kršenje znanstvenih normi".

69-godišnji dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju Schmitt je, prema istrazi sveučilišta 1992. godine prepisao velike dijelove svoje doktorske disertacije bez navođenja autora od kojih je preuzeo teze. Odbor je jučer objavio da je 200 od 215 stranica disertacije ili potpuno prepisano ili su slične drugim radovima. No, Odbor dio krivnje prebacuje i na sveučilište koje nije odmah primijetilo plagijat i upozorilo Schmitta na njega.

Pročitajte više