Maras: Ići ćemo u daljnje rasterećenje gospodarstva

Foto: Davor Pongračić / Cropix

VLADA je dosad učinila dosta na promicanju poduzetništva, ocijenio je resorni ministar Gordan Maras u HGK prigodom najave predstojećeg Brown Foruma u Zadru.

Usvajanje Strategije razvoja poduzetništva do 2020. godine obuhvatit će bolji pristup financiranju tvrtke i promociju poduzetništva uklanjanjem određenih barijera, istaknuo je Maras na tragu aktualnih rasprava o dosad učinjenom na unapređenju poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj. U prilog tome naveo je olakšano pokretanje malih i srednjih tvrtki, usvajanje novog Zakona o poticanju investicija.

"Hrvatska je u regiji jedna od najkonkurentnijih zemalja po poticajima vezano uz investicije. Do 9 tisuća eura je moguće dobiti za svako novootvoreno radno mjesto. Posebno se potiče i ulaganje u inovativno poduzetništvo", napominje Maras uoči skorašnjeg Brown Foruma.

Također, ministar poduzetništva i obrta u Saboru uskoro očekuje usvajanje Zakona o strateškim investicijama što bi trebalo omogućiti puno veću efikasnost države u budućnosti.

"Ići ćemo u daljnje rasterećenje gospodarstva. Napravili smo to u prvoj godini s 2% doprinosa na bruto plaće. Želimo i dalje učiniti hrvatsko gospodarstvo što konkurentnijim, kako bi moglo na taj način privući investitore. U tom smislu potrebno je, i na tome radimo, da i državne institucije budu što više potpora poduzetnicima. Suorganiziranje Brown Foruma je jedan od načina na koji se one uključuju u tu potporu", zaključio je Maras.

Pročitajte više