Marina Lovrić Merzel ljetuje u Remetincu, a zimovat će u fotelji županice?

Foto: Hina

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu na ročištu zatvorenom za javnost danas je trebao odlučit će hoće li Marini Lovrić Merzel odrediti mjeru opreza zabrane obavljanja poslovne aktivnosti sisačko-moslavačke županice i hoće li biti puštena iz pritvora, ali donošenje odluke je odgođeno.

Sud je utvrdio da  iz "tehničkih razloga" ne mogu parcijalno rješavati problem opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te problem utjecaja na svjedoke. Županici Marini Lovrić Merzel 1. rujna istječe istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke pa će objedinjena odluka o tome ostaje li Merzel u pritvoru i iz kojih razloga, biti donesena prije isteka tog roka.

Županijski sudonosi zabranu

Ukoliko joj Županijski sud zabrani da radi kao županica, Lovrić Merzel moći će izaći iz pritvora nakon što Uskok ispita sve svjedoke. Istražitelji moraju saslušati još 15-ak svjedoka, što znači da bi Lovrić Merzel uskoro mogla napustiti Remetinec. Od travnja, kad je uhićena zbog milijunskih zlouporaba, ispitano je stotinjak svjedoka.

Prostor za odluku Županijskog suda kojom bi Lovrić Merzel bilo zabranjeno daljnje djelovanje u uredu županice otvoren je nakon odluke Ustavnog suda koji je djelomično uvažio njenu žalbu na zadržavanje u istražnom zatvoru.

Upravo je Ustavni sud napomenuo kako treba preispitati može li se Lovrić Merzel izreći zabrana obnašanja dužnosti sisačko-moslavačke županice, kako bi se isključila opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Lovrić Merzel u svojoj je žalbi navela da joj se stalnim produljenjima istražnog zatvora narušavaju ljudska prava i temeljne slobode.

Umjesto pritvora mjere opreza

Odvjetnik Marine Lovrić Merzel: Za nas to znači da se nada produljuje da će istražni zatvor biti zamijenjen mjerama opreza

Današnje ročište održano je nakon što je Ustavni sud sredinom kolovoza djelomično usvojio tužbu sisačke županice, preporučivši Županijskom sudu da razmotri mogućnost da se, umjesto pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, županici zabrani obnašanje dužnosti.

Njezin odvjetnik Berislav Živković je, nakon za javnost zatvorenog ročišta, izjavio kako sud smatra da se ne može odlučivati o samo jednom pritvorskom razlogu, opasnosti od ponavljanja djela, dok postoji drugi razlog, opasnost od utjecaja na svjedoke.

"Za nas to znači da se nada produljuje da će istražni zatvor biti zamijenjen mjerama opreza. Sud je uzeo u obzir odluku Ustavnog suda i sve smjernice koje je dao", rekao je Živković.

Čeka se odluka

Živković kaže da će i za pritvorsku osnovu opasnosti utjecaja na svjedoke tražiti mjere opreza, poput zabrane približavanja i kontaktiranja neispitanih svjedoka.

"S obzirom na to da su dvije točke u igri, Sud je primio na znanje odluku Ustavnog suda i naše prijedloge u vezi sa zamjenom točke tri, mjerom zabrane obavljanja djelatnosti, no smatra da u ovom trenutku, do ovog novog ročišta u svezi utjecaja na svjedoke i naših prijedloga mjera opreza neće donositi odluku nego će tu donijeti vjerojatno tada", rekao je Živković.



Podsjetimo, Merzel je u pritvoru od travnja, a Ustavni sud je djelomično prihvatio njenu žalbu da su joj stalnim produljenjem pritvora narušena temeljna ljudska prava i slobode. Njezin odvjetnik rekao je kako očekuje da će da istražni sudac postupiti prema smjernicama Ustavnog suda, te da će joj zabraniti obnašanje dužnosti županice čime mogućnost ponavljanja kaznenog djela prestaje biti argumet za zadržavanje u pritvoru. Što se tiče drugog razloga za pritvor, opasnosti od utjecaja na svjedoke, Živković vjeruje kako će i on uskoro prestati.

Nema ostavke

"Preostali dio svjedoka koji budu oko 30.8 ili 1.9 naravno da ćemo tražiti mjere opreza jer u odnosu na ispitani broj svjedoka kojih je preko 110, ukoliko ih ostane još nekoliko, to stvarno ne bi trebalo predstavljati bitit problem u smislu opasnosti od utjecaja na svjedoke", istaknuo je Živković.Uz to Sudu se, kaže Živković, od prvog dana predlažu i dodatne mjere opreza u slučaju njezina puštanja iz pritvora

Odluči li sud ponovno odrediti istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, sisačka županica neće moći izaći na slobodu dok ne podnese ostavku na svoju dužnost.Tako je odvjetnik Živković odgovarajući na pitanje zašto Lovrić sama nije dala ostavku na mjesto županice odvjetnik rekao kako bi to djelomično značilo priznavanje krivnje.

"Nema smisla to učiniti usred pravne bitke", naglasio je Živković. Podsjetimo, USKOK je tereti da je kao županica oštetila Sisačko-moslavačku županiju za više od 11 milijuna kuna.
 

Pročitajte više