Markić opet dobila podršku biskupa: Zakonom o životnom partnerstvu Vlada vara javnost!

Foto:  Getty Image/Gulliver Image

"NITKO roditelju ne može uskratiti pravo na roditeljsku skrb samo zato jer živi u istospolnoj zajednici, no odnose djeteta s trećim osobama potrebno je urediti ne kao pravo odraslih, te putem propisa namijenjenog odraslima, već štiteći ponajprije prava djece, odnosno dobrobit djeteta", stoji u izjavi Komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" povodom najave donošenja Zakona o životnom partnerstvu, te Obiteljskog zakona. 
 
Naime, prijedlog Zakona o životnom partnerstvu uvodi partnersku skrb za života i poslije smrti istospolnog partnera, odnosno partnerice koja je roditelj djeteta. Prema biskupima  to je institut koji je sadržajno identičan posvojenju, te se "stavljanjem drugačijeg naziva zavarava javnost". 
 
Biskupi u izjavi traže da se poštuju ljudska prava, a navlastito prava djece, podsjećajući ponovno da su svi ljudi jednaki u dostojanstvu djece. Biskupi upozoravaju i na stav izvršne vlasti da ne postoji dužnost države štititi brak, već samo obiteljski život djeteta i roditelja, što je na tragu ideje da cjelovita obitelj nije temeljna društvena zajednica. 
 
"Napuštanje tradicijskih korijena hrvatskog obiteljskog prava te nekritičko priklanjanje nekim europskim rješenjima odraz je podcjenjivanja vlastitog sustava, koji u primjeni, istina, iskazuje brojne slabosti, no u usporedbi s europskim nacionalnim standardima je koncepcijski na visokom stupnju. Pored toga, niz rješenja, poput mogućnosti prijenosa ostvarivanja roditeljske skrbi na treće osobe širom otvara vrata novim odnosima i rastakanju tradicionalne obitelji", stoji u izjavi. 

Pročitajte više