Markovina za Index: Tomašić je proizvod atmosfere usmjerene na buđenje ustaškog sentimenta

Foto: Vojko Bašić/Cropix

DRAGAN MARKOVINA, znanstveni novak - viši asistent na Filozofskom fakultetu u Splitu i kandidat za splitskog gradonačelnika, za Index je kazao kako ga ne čudi pobjeda HDZ-a i činjenica da je 65 tisuća Hrvata glasalo za Ružu Tomašić.

"To nije ništa čudno. U Hrvatskoj je od devedesetih na djelu najmračnija kontrarevolucija duha koja je bila usmjerena na buđenje ustaških sentimenata i Ruža Tomašić je samo proizvod takve društvene atmosfere! Ključni problem u Hrvatskoj je naravno SDP koji je lijepo sve to upakirao u fini celofan i rekao - ajmo sada gledati u budućnost, pravimo se da se ništa nije dogodilo", prokomentirao je Markovina dodajući kako misli da je ponašanje SDP-a kontraproduktivno, kukavički i izdajnički prema svakom principu ljevice te da im se to obija o glavu. "S pravom", dodao je.

"Ovo je debakl"

"Ovo je debakl za sve etablirane stranke u Hrvatskoj.", poručio je Markovina.


"Sve skupa je neozbiljno odrađeno. Građani jedva spajaju kraj s krajem i u toj situaciji nisu im mogli prodavati priču kako se sada otvara svjetla perspektiva te da biraju svoje zastupnike. To bi bilo licemjerno pa tu priču nisu ni prodavali kako ne bi izazvali revolt građana. S druge strane, svi ti etablirani političari molili su Boga da što manje građana izađe na izbore očekujući kako će izaći stranačka mašinerija što se i dogodilo", smatra Markovina.

"Uvredljivo je što su euro izbore odvojili od lokalnih i potrošili preko 80 milijuna kuna! To je pljačka građana RH! Pored dva izborna kruga lokalnih izbora, oni raspisuju izbore za europski parlament bez ikakve kampanje i troše na to preko 80 milijuna kuna", misli Markovina.

"Građani će im opaliti pljusku"

Na pitanje je li ovo pokazatelj kako će se situacija odvijati na lokalnim izborima, kaže kako će, prema njegovom mišljenju, na lokalnim izborima građani opaliti pljusku svim etabliranim strankama. "Vjerujem da će, barem u većim sredinama, na lokalnim izborima dobre rezultate pa čak i pobjedu odnijeti organizirani građani, to ne znači da mislim da će imati preko 50 posto, ali mislim da će dati jednu značajnu pljusku strankama i da ćemo svjedočiti situaciji, da kada bi se i napravila velika koalicija SDP-HDZ, ona ne bi imala niti 50 posto glasova", zaključuje Markovina.

Pročitajte više