Martin Schulz: Dobrodošli kući!

Foto: Željko Lukunić/Cropix

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Martin Schulz u svojem je govoru na Trgu bana Jelačića naglasio kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku i za Europsku uniju.

"Danas je i pogodan dan da se sjetimo što je postignuto zajednički u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

U Europi smo izgradili jedinstveno društvo: demokratsko i socijalno društvo s najbogatijim unutarnjim tržištem na svijetu i institucijama koje se temelje na vladavini prava i ljudskim pravima - zajedno smo izgradili prostor s najviše slobode, socijalne pravde i blagostanja u svijetu.

Od svojeg osnivanja Europska unija je predstavljala obećanje mira.

Za zapadni Balkan, regiju koja je prije manje od dva desetljeća bila razdirana i razarana ratom, Europska unija i integracija značili su magnet mira i promjene.

Hrvatska je pionir pravog europskog duha: vi ste uspostavili institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja i vladavine prava, reformirali ste svoje gospodarstvo i učinili ga konkurentnijim, dokazali ste da se do članstva u Europsku uniju može doći odlučnim djelovanjem i napornim radom.

U ime članova Europskog parlamenta, odajem prizanje hrvatskom narodu za ostanak na putu reformi.

Europa- za svoje građane.

Europa- kakvu želimo.

Europa- koju ćemo zajedno takvom izgraditi.

Doprinos hrvatskih građana našem zajedničkom projektu sve će nas obogatitit. Predstavite nasm svoje ideje i inicijative, veselimo im se.

Dobro došli u Europsku uniju! Dobro došli kući!"

Pročitajte više