Martin Shkreli, najomraženiji čovjek u Americi dijete je Hrvatice i Albanca

Foto: Twitter, MSNBC, Daraprim

SUDEĆI prema društvenim mrežama, Martin Shkreli, 32 godišnji izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa vjerojatno je najomraženija osoba u SAD-u u ovom trenutku, piše BBC.

Nazvan je sociopatom koji je moralno bankrotirao, "smećem", "čudovištem iz smeća", a on predstavlja "sve što je loše u kapitalizmu". A to su samo neki od pristojnijih komentara.

Ovaj probitačni mladi menadžer, ljubitelj rap glazbe, preko noći je postao meta brojnih korisnika društvenih mreža, a stvari idu tako daleko da mu se čak prijeti i smrću. Njegova kompanija, vijest se svijetom proširila jučer, nedavno je otkupila prava za lijek Daraprim. Lijek, proizveden još sredinom pedesetih godina 20. stoljeća, koriste ljudi sa slabijim imunitetom, kao što su primjerice oboljeli od Aidsa, a sve do nedavno tableta je koštala oko 13,5 dolara.

Međutim, Shkreli je taj koji je objavio da je došlo po poskupljenja pa je nova cijena tablete 750 dolara što je poskupljenje od preko 5000%. Osim same činjenice da nešto što je ljudima potrebno za zdravlje preko noći postaje 5000% skuplje, javnost je dodatno iznerviralo njegovo bahato odgovaranje na kritike na društvenim mrežama. Bijes na društvenim mrežama je bio toliko velik da je Shkreli odlučio smanjiti cijenu na "prihvatljivu razinu".

Dijete je Hrvatice i Albanca

Martin Shkreli, dijete je migranata iz Hrvatske i Albanije, a odrastao je u radničkoj četvrti u Brooklynu. U školi je preskočio nekoliko razreda da bi 2004. godine dobio diplomu iz ekonomije na njujorškom Baruch Collegu.


Već sa 17 godina počeo je stažirati u investicijskom fondu kojeg je osnovao Jim Cramer, da bi već 2006. godine osnovao vlastiti investicijski fond, Elea Capital Management.

Fond je propao samo godinu dana kasnije nakon što ga je Lehman Brothers tužio tražeći 2,3 milijuna dolara. Nakon propasti prve tvrtke, Shkreli je osnovao MSMB Capital Management 2008. godine. Ovaj fond će biti njegova lansirna lampa za osnivanjem tvrtki vezanih za biotehnologiju kao što je Turing.



Rock zvijezda farmacije

Turing nije bio Shkrelijev prvi pokušaj u farmaceutskoj industriji. Godine 2011. osnovao je tvrtku Retrophin koja je za cilj imala fokusiranje na lijekove za rijetke bolesti. Isključen je kao glava tvrtke 2014. godine nakon optužbi o nepropisnom korištenju pravnih rješenja.

Godinu dana kasnije kompanija je podigla 45 milijuna dolara vrijednu tužbu u kojoj tvrdi da je Shkreli stvorio Retrophin i lansirao ga u javnost samo kako bi isplatio investitore u svom starom investicijskom fondu MSMB-u nakon što je ovaj propao. Shkreli je zanijekao optužbe. "Oni izmišljaju ovu ludu i nevjerojatnu priču kako bi me ostavili bez novca", rekao je tada za New York Times.


Nova šansa

Turing Pharmaceuticals je osnovan u veljači ove godine nakon što je Shkreli istjeran iz Retrophina. Ciljevi kompanije su fokusiranje na liječenje ozbiljnih bolesti kod kojih su opcije ograničene. "Mi smo posvećeni pomaganju pacijentima koji često nemaju izbor lijekova", stoji na stranicama Turinga.

Kompanija ima samo dva proizvoda na tržištu: Daraprim i Vecamyl, lijek za povišeni krvni tlak.

Shkreli je rekao da je cijena Daraprima skočila zato što je riječ o visoko specijaliziranom lijeku. On je Daraprim usporedio s Aston Martinom koji se ranije prodavao po cijenu bicikle. Dodatni profit, rekao je, koristit će se za poboljšanja ovog 62 godine starog lijeka.

Kritike na račun svoje kompanije nije dobro primio.

U nedjelju je preko Twittera optužio medije da ga izdvajaju. "Čini  mi se da  mediji pokazuju prstom prema meni. I ja njima pokazujem prst, a to nije prstenjak ili kažiprst", napisao je, priloživši i Eminemovu pjesmu.

Njegov ton kasnije je nešto omekšao, a uz to je dao nekoliko intervjua na televiziji gdje je i dalje tvrdio da će profitom plaćati istraživanja kojima će poboljšati proizvod.

Sva ta negativna energija, čini se, ipak je utjecala na Shkrelija pa je na kraju ipak pristao sniziti cijenu.

"Složili smo se da snizimo cijenu Daraprima do točke da je pristupačna, a da je kompanija u stanju ostvariti profit, ali vrlo malen profit. Mislimo da će ove promjene biti dobrodošle", rekao je za ABC News.


 

Pročitajte više