Masakr u Vilniusu 1991.: Bivši sovjetski časnik uhićen u Litvi

Ilustracija: Arhiva

BIVŠI časnik sovjetske vojske tražen zbog upletenosti u masakr 1991. u Vilniusu, uhićen je na granici između Litve i ruske enklave Kaljiningrad, objavio je u petak sud Litve.

Juri Mel (45) osumnjičen je da je 13. siječnja 1991. sudjelovao u napadu sovjetske vojske na televizijski toranj u Vilniusu u pokušaju sprječavanja stjecanja neovisnosti te zemlje. U napadu je ubijeno najmanje 14 ljudi i više stotina je ranjeno.

"On je priznao da je sudjelovao u tim događajima, ali je zanijekao da je ubijao ljude", rekla je glasnogovornica tužiteljstva, prenosi AFP.

Ona je dodala da mu prijeti doživotni zatvor ako suci utvrde da je odgovoran za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Ta je informacija stigla nakon što je Moskva optužila Litvu da je pridonijela svrgavanju ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i nakon što je ruska intervencija u Ukrajini pojačala strahovanja baltičkih zemalja za sigurnost.

Tijekom 1990-ih godina šest osoba je osuđeno zbog sudjelovanja u protudržavnoj organizaciji i poticanju na masakr.

Ukupno je 79 ruskih, bjeloruskih i ukrajinskih građana traženo zbog sudjelovanja u masakru na televizijskom tornju Vilniusa.



 

Pročitajte više