Masovna otpuštanja u Rusiji

Screenshot: VOA

RUSIJA zbog ekonomskog i gospodarskog poniranja bilježi val masovnih otpuštanja i mora ponovno promisliti gdje i s kojom brzinom troši svoje rezerve, izjavio je bivši ministar financija Aleksej Kudrin za Reuters.

Kudrin je podnio ostavku na dužnost u 2011. godini u znak prosvjeda zbog rastućih proračunskih izdvajanja za vojsku, no vjeruje se da još uvijek uživa štovanje predsjednika Vladimira Putina.

Rubalj je od početka prošle godine izgubio pola svoje vrijednosti u odnosu na dolar što upareno s padom cijena nafte i sankcijama Zapada značajno otežava zaduživanje i ograničava pristup Rusije tržištu kapitala.

"Ja sam predviđao teška vremena, ali nisam očekivao da će biti ovoliko okrutna," rekao je Kudrin na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Urušavanje građevinskog sektora

"Potrošačke cijene su oštro porasle. Počela su velika otpuštanja. Moskovski građevinski sektor je zabilježio otkaze 100,000 ljudi. Mi vidimo znakove krize u automobilskoj industriji. Očekujemo i ozbiljno usporavanje modernizacije i usvajanja zapadnih tehnologija," kaže Kudrin i procjenjuje da rusku ekonomiju, ukoliko cijena nafte ostane na povijesno niskim razinama, ove godine očekuje sažimanje veće od četiri posto.

Rusija je pod Kudrinom akumulirala više od 500 milijardi dolara u rezervama, uključujući 160 milijardi u dva fonda čija je glavna svrha da u teškim vremenima čuvaju rubalj i ekonomiju.

Tamošnja središnja banka je prošlog tjedna javila da su rezerve u zlatu i stranim valutama pale ispod 380 milijardi dolara uslijed obrane tečaja, sanacije tvrtki i banaka.

Socijalni izdaci uzimaju oko trećinu ruskog proračuna, dok se za vojsku odvaja 35 posto sredstava, piše Reuters i procjenjuje da će uz cijenu nafte od 50 dolara po barelu Rusija devizne pričuve iz dva fonda iscrpiti u roku od 18 mjeseci.

Kupovina vremena za reforme

Kudrin kaže da Rusija hitno mora srezati izdatke kako bi bila sigurna da će imati dovoljno sredstava za dugotrajniju zaštitu ekonomije.

"Ako nafta ostane na 50 dolara, naše rezerve se moraju rasporediti na tri godine, dok se prebacujemo na smanjenu potrošnju i provodimo reforme," rekao je bivši ministar i dodao da ima mjesta za manevriranje. Primjerice, "golem program modernizacije vojske se može provesti kroz 15 umjesto 10 godina, čime bi se uštedio novac," kaže.

Usprkos zabrinjavajućim trendovima, Rusija ima relativno nisku stopu nezaposlenosti koja oscilira na granici od pet posto.

Pročitajte više