Mateo Perasović: Po čijem nalogu Porezna uprava Split reketari HULU Split?

Foto: Index

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je da mu jedna od prvih konkretnih stvari bude izbacivanje Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split iz Dioklecijanovih podruma u kojima već više od dva desetljeća obavljaju djelatnost prodaje ulaznica te tako Gradu Splitu uprihoduju tri milijuna kuna, dok njima, za izlaganje i ostale aktivnosti, nakon podmirenja poreza, ostaje 600 tisuća kuna. Deložacija nije uspjela preko dana pa su Baldasarovi ljudi uz pomoć zaštitara u po noći obili brave i ušli u prostor. Mateo Perasović, predsjednik HULU-a, javio se s novim detaljima. Poslao je otvoreno pismo koje objavljujemo u cijelosti.

Po čijem nalogu Porezna uprava Split reketari HULU Split?

Istodobno s provalom od strane službenika Grada Splita (po policijskom zapisniku su dvoje gotovo malodobnih policajaca na licu mjesta utvrdili da se radi tek o imovinsko-pravnom odnosu, iako su dva nabildana zaštitara osiguravala taj vandalski čin), pročelnika ureda za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru (?) Sinišom Kukom i višim pravnim savjetnikom iz iste službe Milivojem Hekmanom, Porezna uprava Split je (vidi slučajnosti!) započela “češljati” knjigovodstvene papire HULU-a. Cijeli svibanj su secirali 2013., da bi danas najavili proširenje “brzog” pregleda i na 2012., 2011. i 2010. godinu.

Kad bi sve ostalo na rutinskoj kontroli, onda bi osoblje knjigovodstva i HULU-ove kancelarije stoički podnijelo iznenadnu stresnu situaciju, ali .............. djelatnici Porezne uprave su “s vrata” utvrdili da smo po Poreznom rješenju kojega su oni donijeli za HULU-Split mi u HULU-u trebali biti pametni i zaključiti da smo u sustavu PDV-a samo s podrumskom djelatnošću, a ne i sa programskom (izložbenom), iako u ugovorima s Gradom Splitom piše da “naš dio” uprihođenih sredstava trošimo na izložbenu djelatnost.

Po njihovom tumačenju ispada da je ama baš sve što se trošilo i ulagalo u rad Dioklecijanovih podruma, od WC papira do rasvjete, trebalo podijeliti na dio koji je u sustavu PDV-a i dio koji to nije (npr. izložbe). Strašan posao i za nas katastrofičan.

To naglo “prosvjetljenje” Porezne uprave Split će nas koštati samo za 2014. godinu 115.000,00 kuna.
Naravno, u pitanju je čisti reket po ”nečijem” nalogu s nadom da ćemo financijski iscrpljeni pasti na koljena i priznati poraz, po principu eutanazije odumrijeti, što je jako pohvalno za grad koji bi htio biti Europska prijestolnica kulture 2020., ni manje ni više.

Naravno na naravno, pitanje je dana kad ćemo se sudskom odlukom vratiti u Dioklecijanove podrume, a i nećemo bankrotirati kako se nadaju “zaslužne” osobe iz Službe za kulturu Grada Splita predvođene čarobnjakom Baltasarom i njegovim trabantima jer smo godinama štedjeli novac (i pored toga što nismo bili na proračunu Grada Splita, jer smo naš novac pošteno zaradili), želeći HULU Split držati iznad pozitivne nule.

Onako usput, po gradu se priča da je ovo s trenutnim upravljanjem Dioklecijanovim podrumima od strane Muzeja Grada Splita (MGS) samo transmisija prema nekim privatnim “poduzetnicima” iznad podruma i to sve u režiji gradonačelnika. Bumo videli.

A kad smo već kod Muzeja Grada Splita, nije na odmet spomenuti da smo upozorili gospođe iz Porezne uprave Split da se u Podrumima već više od mjesec dana naplaćuju ulaznice i vaučeri bez fiskalizacije(?), jer Muzej Grada Splita kao nije u sustavu PDV-a.

Pročitajte više