Matić: O ratu se u školama uči malo, učenici će ići dva dana u Vukovar

Foto: FaH

O DOMOVINSKOM ratu u hrvatskim školama uči se malo, nedovoljno i nekvalitetno, ocijenio je ministar branitelja Predrag Matić, koji je u bivšoj vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade HV-a otvorio izložbu "Bitka za Vukovar" i pritom poručio kako će "sada tomu doći kraj" jer će od sljedeće školske godine učenici osmih razreda obvezatno dva dana biti u Vukovaru kako bi stekli znanje o Domovinskom ratu.

Izložbu "Bitka za Vukovar" organizirala je Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, osnovana odlukom Vlade 2013. godine. Predviđeno je da u organizaciji te ustanove učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske, njih 41.000, dva dana tijekom školske godine borave u Vukovaru, gdje će obići sva mjesta važna za Domovinski rat te pohađati školu mira.

"Ovo je svehrvatski program i na njega nema pravo polagati nijedna vlada, nijedna politička opcija", rekao je ministar Matić i dodao kako će se u Memorijalnom centru izučavati povijest Domovinskog rata od Iloka do Dubrovnika te da se uskoro očekuje postavljanje izložbe o Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Podsjetio je kako je Vlada prošle godine za rad te javne ustanove u sljedeće tri godine izdvojila 87 milijuna kuna.

Šangut: Od programa koji će provoditi Memorijalni centar koristi će imati i gospodarstvo

Članovima obitelji poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja te učenicima nekoliko osmih razreda iz Osječko-baranjske županije, koji su bili na otvorenju izložbe, govorio je u ime MORH-a general pukovnik Mirko Šundov, koji je poručio kako je Vukovar u Domovinskom ratu, braneći sebe, branio i cijelu Hrvatsku, a ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut rekao je kako ta ustanova uživa potporu Vlade te svih saborskih zastupnika.


Šangut je napomenuo kako će od programa koji će provoditi Memorijalni centar koristi imati i gospodarstvo Vukovara, gdje se već udružilo šest restorana koji će pružati uslugu prehrane učenicima koji dođu u taj grad.

Na izložbi "Bitka za Vukovar" mogu se pogledati mnogi izlošci koji svjedoče o bitki za Vukovar koja je počela 25. kolovoza 1991., kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga slomom obrane grada.

Fotografije i novinski članci kao svjedoci opkoljenog grada

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a koji su tijekom obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu HV-a.

O tom vremenu svjedoče mnoge fotografije, novinski članci, pojedini primjerci oružja te drugi izložbeni materijal.

Komentirajući na zamolbu novinara kako su na otvorenju izložbe i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i dio vukovarskih branitelja koji ne podupiru rad tog stožera, ministar Predrag Matić rekao je nakon otvorenja da su se okupili svi oni koji su shvatili da je osnutak Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru "nešto što podiže kvalitetu svih branitelja iz cijele Hrvatske".

"Politikanstvo je kada vi nešto napravite, a druga strana kaže kako je to bez veze"

Iako nije želio odgovarati na pitanja novinara koja nisu bila vezana uz izložbu, Matić je, potaknut novinarskim pitanjima, rekao kako iza prosvjeda dijela braniteljske populacije stoji "politikanstvo, a ne politika".

"Politikanstvo je kada god vi nešto napravite, druga strana kaže kako je to bez veze i ne valja pa se promjenom vlasti sve kreće ispočetka", kratko je komentirao.

Pročitajte više