Matica umirovljenika bez političkog svrstavanja na izborima

Foto: Arhiva

MATICA umirovljenika Hrvatske pozvala je svoje članove da 19. svibnja izađu na lokalne izbore i da, po svojoj procjeni, daju glas onim kandidatima i listama koji nude najbolja rješenja za ljude treće dobi iz nadležnosti općina gradova i županija.

Vodstvo Matice, upozorilo je svoje udruge-članice, u kojima ima više od 273.000 članova, da se trebaju ponašati u skladu sa Zakonom o udrugama i izravno se politički ne svrstavati za bilo koju stranku ili koaliciju, a posebno ne potpisivati akte o suradnji s političkim strankama.

"Članovi Matice udruženi su s osnovnim ciljem da se kao dio civilnog društva, a ne kao politička stranka, zalažu za prava umirovljenika i za njihov bolji materijalni i društveni status. Oni mogu biti i članovi političkih stranaka ili nezavisni kandidati na izborima, ali kao pojedinci bez pozivanja na podršku Matice kao udruge.

Međutim, jasno je da Matica neće biti do kraja pasivna, nego da će i dalje javno upozoravati na glavne probleme umirovljenika s ciljem da upravo potakne i stranke da u svojim izbornim programima ponude izlaze iz postojećeg siromaštva u koje su zapali umirovljenici. Poručeno je svim strankama da će najviše privući umirovljenike samo ako se zalažu za bolji položaj umirovljenika u društvu i za dostojanstven život ljudi treće dobi", ističu u priopćenju u kojem naglašavaju i da traže promjene u mirovinskom sustavu, a stavove su izrazili u prijedlogu Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba.

Pročitajte više