Matošević-Orešković o utaji dugova u Rijeci: "Odabrana sam u hajci kao divljač za odstrel"

Foto: FAH

BIVŠA intendantica HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Nada Matošević-Orešković u priopćenju za javnost, reagirajući na jučerašnje navode po kojima je u izvješćima zatajila najmanje 840.000 kuna duga tog kazališta na temelju potpisanih ugovora o autorskim honorarima, navodi da "svima jasno i glasno objavljuje da osobno nije ostvarila nikakvu nepripadajuću materijalnu korist".

"Gotovo sam žrtvovala privatni život u ime ideje boljitka tog istog kazališta, ali očito nitko nije prorok u vlastitoj sredini. Sumnjam da je novoj rukovodećoj ekipi u kazalištu Rijeka više na srcu", ističe u današnjem priopćenju, ocjenjujući da su oni u prvih 15 dana mandata udarili temelje razdora u kazalištu.

Podaci izvučeni iz konteksta

Matošević-Orešković također ističe da se taj dug za autorske honorare "sastoji od izvlačenja podataka iz konteksta pravila računovodstvene struke i uobičajenog načina knjiženja u kazališnoj praksi, o čemu je svakako vodila računa mjerodavna služba računovodstva, a na što nije imala primjedbe ni interna revizija".

Upravo zato navedeni autorski honorari nisu niti mogli biti dio šestomjesečnog izvještaja, dodaje Matošević-Orešković.

Obersnel je sve znao

Bivša intendantica u priopćenju navodi da je kao osoba odgovorna za poslovanje kazališta, gradu Rijeci kao njegovu osnivaču redovito dostavljala sva financijska i programska izvješća i da je gradonačelnik Vojko Obersnel o svemu bio informiran.

"On je, kao poznavatelj i prijatelj kazališta, upoznat sa svim teškoćama koje sam morala savladati da bi Rijeka imala reprezentativni program", ističe i dodaje da se i neslužbeno u mnogim prilikama interesirao za probleme, događaje i stanje.

Matošević-Orešković tvrdi kako službena primopredaja upravljačke dužnosti u HNK nije ni počela, a kamoli dovršena, a nju se u medijima napada da je utajila podatke i obmanula novo kazališno vodstvo, grad Rijeku i Kazališno vijeće.

Službena primopredaja mora biti dovršena do 30. rujna, a to je u ingerenciji grada Rijeke, navodi te dodaje kako o tijeku postupka dosad nije obaviještena i da je novoj upravi dostavila sve podatke o financijskom stanju.

Matošević-Orešković: Ostvarila sam neizbrisive domete u Rijeci

Matošević-Orešković ističe da je rođena Riječanka i da je iznimno zahtjevnim radom ostvarila neizbrisive domete u svojem gradu. "Zar bih bilo kojom nečasnom radnjom ugrozila nastavak svog umjetničkog djelovanja?" pita bivša intendantica i dodaje da je "valjda zato i odabrana u hajci kao divljač za odstrel, ili je to paravan za kadrovsku čistku i dovođenje svojih kadrova".

Nada Matošević-Orešković bila je intendantica riječkoga HNK u prošla dva mandata, a od 1. rujna tu dužnost obnaša Oliver Frljić. U jučerašnjem priopćenju Kazališno vijeće i grad Rijeka su izvijestili da je pregledom dokumentacije u HNK pronađeno najmanje 840.000 kuna duga koji bivša uprava nije prikazala u izvješćima o poslovanju kazališta dostavljenima Kazališnom vijeću.

Pročitajte više