Medački džep: Krmpotiću i Šolaji jednomjesečni pritvor, ostali pušteni na slobodu

ZAVRŠILO je ispitivanje petorice bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkom džepu 1993.

Zagrebački Županijski sud odredio je poslijepodne jedomjesečni istražni zatvor Josipu Krmpotiću i Veliboru Šolaji, dok je narednika Ivana Jurkovića, poručnika Miroslava Pettija te Milana Tomljanovića pustio na slobodu.

Branitelj Velibora Šolaje, odvjetnik Nenad Škare rekao je novinarima da je Županijski sud prihvatio zahtjev zagrebačkoga Županijskoga državnog odvjetništva za određivanje jednomjesečnoga istražnog zatvora Krmpotiću i Šolaji zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a odbio je taj zahtjev na osnovi teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno, javlja HRT.

Jedan od njih, nekadašnji zapovjednik izviđačkog voda 9. gardijske brigade Josip Krmpotić, kojega se tereti po zapovjednoj odgovornosti, porekao je krivnju, a Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je jednomjesečni istražni zatvor, potvrdio nam je njegov odvjetnik Velimir Došen.

"Porekao je ratne zločine"

"Mogu samo reći da se on tereti za dva kaznena djela ratnog zločina i da je u potpunosti porekao izvršenje kaznenih djela koji mu se stavljaju na teret. Mi sada čekamo odluku glede istražnog zatvora", rekao je Došen.

Petorica nekadašnjih pripadnika 9. gardijske brigade HV-a su nakon jučerašnjeg ispitivanja u sjedištu krim-policije u Zagrebu odvedeni u pritvor.

"Postoji sumnja da su počinili djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika", kazala je Marina Mandić iz MUP-a.

Njihova imena većinom su spominjana na suđenju Mirku Norcu i generalu Rahimu Ademiju, a Krmpotića su ispitali i haški istražitelji. Koje su nove okolnosti u istrazi rezultirale uhićenjem petorke zasad nije poznato.

Krmpotićev odvjetnik iznenađen privođenjem

Odvjetnik osumnjičenog Josipa Krmpotića, Velimir Došen za Media servis je izjavio da jako začuđen ovom akcijom.

"Vezano za to vođen je postupak protiv njega pred haškim istražiteljima, gdje je postupak obustavljen. Nemam nekakve podatke o čemu se konkretno radi. Ne može se primjeniti taj institut. Vidim da je već suđen jer on nije de facto osuđen. Samo se vodio postupak pa se na žalost može ponoviti, ali to je iznenađenje i za mene i za njega", rekao je Došen.

Pročitajte više