Meksički predsjednik suočava se s golemom krizom, posljedicom korupcije i policijske okrutnosti

Foto: Hina

U POKUŠAJU da uvede red u zemlju kojom divljaju borbe narko bandi, što mu je bilo prvo obećanje kad je prije dvije godine preuzeo dužnost, meksički predsjednik Enrique Pena Nieto suočava se s golemom krizom, posljedicom korupcije i policijske okrutnosti.

Lokalna je policija 26. rujna na jugozapadu zemlje, u gradu Iguali otela 43 osobe koje se školuju za učitelje i predala ih narko bandi. Kriminalci su gotovo sigurno pobili te ljude i spalili im tijela, objavila je vlada.

Taj slučaj, a još nije zaključen, razbjesnio je Meksikance i pokazao još jednom s čime je Pena Nieto suočen želi li stati na kraj šokantnom nasilju i nekažnjivosti.

Posljedica višegodišnjeg propadanja

"Ovo su posljedice višegodišnjeg propadanja, nemara i poricanja više uzastopnih vlada ", rekao je Eduardo Olmos, nekadašnji gradonačelnik grada Torreona na sjeveru Meksika, koji je 2010. otpustio policajce među koje su se infiltrirali pripadnici bande Zeta. Od tisuću policajaca tada je ostao tek jedan.

Zbog takvih slučajeva većina Meksikanaca smatra policiju nesposobnom i uvelike korumpiranom, poznatijom po kršenju zakona nego po rješavanju zločina. Prošli je tjedan bivši predsjednik Ernesto Zedillo rekao da je pravna država u Meksiku u "veoma lošem" stanju.

U Meksiku postoje tisuće različitih policija: svaka od oko dvije i pol tisuće općina ima svoju, kao i 31 savezna država i glavni grad Mexico City.

Policijska je obuka loša, a plaće policajaca niske (oko pet tisuća pesosa, odnosno 2260 kuna) što potiče korupciju.

Pročitajte više